fbpx

“Urbana seoska priča” osvojila 10.000$ na takmičenju za zelene ideje

Na regionalnom forumu „Filantropija za zelene ideje“, održanom od 18. do 21. jula, u Nacionalnom parku Mavrovo u Makedoniji, nagrađene su tri zelene biznis ideje, od 18 predstavljenih, nagradama od po 10.000 dolara. Prva i treća nagrada pripala je pobjednicima nacionalnog foruma za „Zelene ideje“, sa Kosova, dok je drugo mjesto pripalo predstavniku iz Crne Gore, Darku Saveljiću sa idejom pod nazivom “Urbana seoska priča”- farma magaraca, Martinići.

Prvo mjesto na forumu pripalo je mladom Andi Krasniqi sa idejom pod nazivom “Green AID” u čijoj osnovi je izgradnja eko filtera za auta sa ciljem smanjenja štetnih gasova.

Drugo mjesto, osvojila je farma magaraca iz Martinića koja će izgradnjom Centra za posjetioce unaprijediti postojeću ponudu i omogućiti lokalnom stanovništvu lakši plasman proizvoda i usluga u okviru farme.

Treće mjesto, osvojila je Majlinda Aliu sa idejom “ Super Xhem” koja se bazira na zamjeni dobara – svježe voće i povće od lokalnih poljoprivrednika bi se otkupljivalo kompostom čije sirovine bi se preuzimale iz restorana.

Regionalno takmičenje za zelene ideje organizovano je od strane Balkan Green fondacije http://balkangreenfoundation.org/  uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler, u partnerstvu sa lokalnim fondacijama koje predstavljaju šest zemalja iz regiona: Fond za aktivno građanstvo iz Crne Gore, Trag fondacija iz Srbije, Forum građanskih inicijativa sa Kosova, Partneri Albanija iz Albanije, ARNO iz Makedonije I fondacija MOZAIK iz Bosne i Hercegovine. Partnerske fondacije su prije regionalnog održale takmičenja na nacionalnom nivou na kojima su odabrane po tri ideje koje su predstavljene na regionalnom forumu „Filantropija za zelene ideje“, ispred nezavisnog međunarodnog žirija.