fbpx

U Zetskom domu dodijeljene nagrade ISKRA za 2016. godinu

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“ kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. Dodijeljene su 3 glavne nagrade i 7 specijalnih priznanja.

Nagrada za individualni doprinos pripala je gospodinu Danielu Vinceku

Veoma je teško ukratko sažeti sve doprinose zbog kojih je Daniel Vincek, ekonomista po obrazovanju, prirodnjak, posvećeni botaničar, zaljubljenik u floru, pedagog, filantorop, intelektualac, poliglota i svjetski putnik, zaslužio Nagradu “Iskra”. Da ih ima mnogo više nego dovoljno, znaju svi građani Crne Gore koji, čak i ako nisu detaljno upoznati sa naučnim radom Daniela Vinceka, dobro znaju da je riječ o izuzetnom, plemenitom čovjeku koji se u potpunosti posvećen ljubavi prema prirodi, njenom istraživanju i čuvanju.

Sav višedecenijski naučni rad Danijela Vinceka, njegovo vanredno poznavanje flore Crne Gore, njegova posvećenost botanici i naučni entuzijazam, volja za prenošenjem znanja na mlađe naraštaje – sve se to slilo u projekat Botaničke baste u Kolašinu, koja je tokom trideset godina postojanja uspjela da stekne status zaštićenog prirodnog dobra i preraste u svojevrsnu prirodnu i kulturnu instituciju čiji  ugled prevazilazi granice Crne Gore.

Ovo prirodno dobro, koje svake godine vidi oko 2500 posjetilaca, nastalo je isključivo zahvaljujući gospodinu Vinceku. Nije moguće izračunati vrijednost svih dobrovoljnih doprinosa, koje je Daniel Vincek tokom proteklih trideset godina uložio u ovaj jedinstveni poduhvat, počevši od sopstvenih sredstava koja su uložena u održavanje Bašte, iskustva, znanja, entuzijazma i spremnosti da prenese svoja znanja i ustupi literaturu ili građu svima koji sa njim dijele ljubav ili naučni interes za botaniku, pa sve do spremnosti da vrata svoga doma otvori za sve kojima je to potrebno.

Zbog svih ovih navedenih, kao i brojnih drugih doprinosa nauci, ali i promociji odgovornosti prema prirodnom okruženju, ljubavi prema prirodi, znanju i ljudima, kao i zbog istrajnog djelovanja u duhu filantropije, Daniel Vincek je više nego zasluženo dobitnik ovogodišnje Nagrade za individualni doprinos.

 Nagrada za doprinos dijaspore pripala je Zavičajom klubu „BIHOR“ Luksemburg

Zavičajni klub „Bihor“ sa sjedištem u Luksemburgu dobro je poznat ljudima koji žive na području Bihora, te opština Bijelo Polje i Petnjica.  Pružajući finansijsku i i materijalnu podršku brojnim organizacijama i pojedinicima sa ovog područja, na polju kulture, zdravstvene zaštite i obrazovanja, i ulažući u očuvanje tradicije i kulturnog nasljeđa među ljudima i posebno djecom sa ovog prostora koji žive u Luksemburgu – „Bihor“ na najbolji način afirmiše filantropski rad dijaspore.

I u 2016. godini, zavičajni klub „Bihor“ je obezbijedio donacije, koje su iskorištene za različite potrebe lokalne zajednice i opštine Petnjica:

 • kupljena su i otpremljena dva kamiona sa svim priključcima za održavanje puteva u zimskim uslovima, kao i jedan namjenski kamion za odvoz otpada,
 • podržana je realizacija manifestacije „Bihorsko kulturno ljeto“,
 • opremanje školskim priborom đaka prvaka sa područja Bihora,
 • organizovana je višednevna posjeta najboljih učenika Bihora Luksemburgu,
 • kao i za druge humanitarne akcije i donacije za materijalno ugrožene i bolesne stanovnike u opštinama na sjeveru Crne Gore.

Dodatno, na martovskom festivalu u Luksemburgu gdje se tokom dva dana, na razne načine, predstavi preko 100 zemalja svijeta, predstavilo se i udruženje Bihor, predstavljajući turističke destinacije Crne Gore kao i dio crnogorske kuhinje.

Zbog ovakve posvećenosti dobrobiti stanovnika Bihora i spremnosti da prepozna potrebe ljudi iz zavičaja i izađe im u susret, Zavičajnom klubu „Bihor“ Luksemburg pripala je Nagrada za doprinos dijaspore.

Specijalna nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno Milivoju-Milu i Ani Zloković

Odajući poštovanje ovom čuvenom zadužbinaru iz Bijele, sada ćemo se podsjetiti ključnih događaja iz njegovog života i  istorije zadužbine Zlokovića.

Rođen 1865.g. u Bijeloj, Milivoj-Milo Zloković se, nakon završetka Pomorsko-trgovačke akademije u Trstu i dugodišnjeg života u Južnoj Americi, sa suprugom Anom početkom prošlog vijeka vratio u Bijelu i nastanio u palati Zloković, jednoj od najljepših kapetanskih palata u Boki Kotorskoj koju su, sredinom 19. vijeka, kupili otac i stric Mila Zlokovića. U ovom palacu, koji je bio poprište mnogih važnih istorijskih događaja, Milo i Ana Zloković boravili su do 1919. godine, kada se vraćaju u Južnu Ameriku gdje Milo Zloković umire iste godine.

Slijedeći svoju i želju svog supruga, nakon Milove smrti, Ana Zloković je palatu i zemljište zavještala prvo u u svrhu unapređenja Boke Kotorske i hercegnovske rivijere, a potom i za humanitarne potrebe.

Uprava Zadužbine je 1927. godine imanje Zadužbine izdala podmlatku Crvenog krsta Kraljevine SHS, a 1932. godine je cjelokupno imanje Zadužbine izdato u zakup Udruženju penzionisanih oficira i vojnih činovnika Kraljevine Jugoslavije, koje je ovaj „palac” pretvorilo u dobrotvorni Dom za oporavak oficira i vojnih činovnika. Od 1955. godine u palati-dobrotvornom Domu nalazila se Osnovna škola „Orjenski bataljon”, čime je dijelom ispoštovana želja zadužbinara.

Život i djela Mila i Ane Zlokovića na najplemenitiji način ovaploćuju duh starog zadužbinarstva i podsjećaju da je davanje zajednici dio našeg kulturnog nasljeđa i identiteta. Zato se danas, gotovo sto godina nakon njegove smrti, odužujemo Milu Zlokoviću dodjeljujući mu ovu nagradu.

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA KORPORATIVNU FILANTROPIJU:

 1. ERSTE BANKA AD PODGORICA

Doprinos opštem dobru Erste banke se, u široj javnosti, najprije prepoznaje po višegodišnjoj podršci razvoju kulture, umjetnosti, obrazovanja i sporta, kroz dugoročnu podršku Muzičkom centru Crne Gore i Crnogorskom simfonijskom orkestru, Organizaciji studenata tehnike (EBEC BEST), Podgoričkom maratonu i Prvoj muškoj košarkaškoj ligi.

Od ove godine Erste banka podržava i Nagradu za društveno preduzetništvo (Social Impact Award),  time postajući važan partner u programu koji se realizuje u 11 zemalja regiona, a organizuje ga Fondacija Dokukino, uz podršku Privredne komore i Univerziteta Mediteran. Ovu vrstu podrške izdvajamo jer daje šansu našim studentima da sprovedu svoje ideje društvenog preduzetništva u cilju unapređenja opšteg ambijenta, uz finansijsku podšku od strane banke koja je obezbijedila početni fond za realizaciju 3 najbolje ideje, kao i mentore studentima.

Želimo da istaknemo i volonterski angažman zaposlenih u vidu stručne mentorske podrške studentima zainteresovanim za studije u Grazu i projekat Best of South East, kao i njihovo učešće u akcijama koje organizuju NVO, u cilju očuvanja životne sredine (Let’s do It Montenegro, Mladi za zelenu Crnu Goru…).  Erste banka daje svoj doprinos i socijalnoj inkluziji, obezbjeđujući donacije u robi ili novcu institucijama koje se brinu o ranjivim grupama i vaspitno obrazovnim institucijama (kao što su dnevni centri, bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole).

Zbog spremnosti da prepozna i podrži opšte dobro u različitim sferama društvenog života (podrška vrijedna preko 100,000 EUR), Erste banka je dobitnik Specijalnog priznanja za korporativnu filantropiju za 2016. godinu.

 2. Hipotekarna banka AD Podgorica

Strategija društveno odgovornog poslovanja Hipotekarne banke ima više pravaca: ulaganje u kulturu, brigu o starim licima, unaprijeđenje zdravstvene zaštite, ulaganje u obrazovanje mladih i opšti doprinos zajednici, i kontinuiranost i dosljednost ove strategije su obezbijedile već vidljive i prepoznatljive rezultate.

U godini za nama, Hipotekarna banka je podržala priličan broj projekata za opšte dobro. Iako je, naravno, nezahvalno gradirati podržane projekte i aktivnosti po njihovom značaju, za ovu priliku izdvajamo nekoliko zaista važnih donacija:

 • značajno finansijsko ućešće u nabavci sanitetskog vozila za pacijente na hemodijalizi za potrebe Kliničkog centra Crne Gore, kao i u nabavci sanitetskog vozila sa medicinskom opremom za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (31,000 EUR).
 • Podrška Institutu za fiziku, astrofiziku i kosmologiju, čiji je osnivač prof.dr Dragan Hajduković,
 • Podrška organizaciji Međunarodnog festival lutkarstva,
 • Učešće u obezbjeđivanju besplatnih kompleta udžbenika za osnovce (već par godina)
 • I iako je to bilo prošle godine, moramo posebno pomenuti i dvije stipendije za ljetnju praksu u renomiranim kompanijama u Milanu, u trajanju od dva mjeseca, u ukupnoj vrijednosti od 20 hiljada eura – studentkinjama ekomonije, Dijani Đokić i Jeleni Brajević.

Zbog ovakve podrške, kao i zbog ukupnog opredjeljenja i strategije, Hipotekarna banka AD Podgorica je dobitnik Specijalnog priznanja za korporativnu filantropiju.

SPECIJALNA PRIZNANJA ZA MEDIJSKI DOPRINOS:

 1. Agencija„Fabrika ideja“ za serijal „Dnevnica“

Slijedeći sopstvenu autorsku ideju i oslanjajući se na vlastite snage, Agencija „Fabrika ideja“, predvođena autorom Vladanom Otaševićem, osmislila je i realizovala televizijski serijal „Dnevnica“ koji upečatljivo ilustruje kako medijski sadržaji, uključujući i zabavne programe, mogu biti stavljeni u službu filantropije i činjenja za dobro drugih.

Zahvaljujući ovom serijalu, prikupljeno je preko 35,000 eura za porodice u stanju socijalne potrebe, dok se vrijednost doniranih namirnica i drugih donacija procjenjuje na nekoliko desetina hiljada eura.  Prikupljena pomoć, međutim, ne iscrpljuje humanitarni značaj ovog medijskog projekta. U realizaciju ovog medijskog programa bilo je, na različite načine, uključeno preko 10 000 građana i oko 100 privrednih subjekata i nevladinih udruženja. Mobilišući tako veliki broj učesnika za učešće u jednoj medijskoj humanitarnoj akciji, „Fabrika ideja“ je uspjela da na jedinstven i veoma dostupan način popularizuje solidarnost i empatiju kao zajedničke vrijednosti.

Zbog svih ovih doprinosa, a prije svega zbog uspješnog povezivanja medija sa filantropskim djelovanjem, Agenciji „Fabrika ideja“ pripalo je Specijalno priznanje za medijski doprinos za 2016. godinu.

 1. Specijalno priznanje za medijski doprinos pripalo je i RTCG za kampanju “Lijepa si – Moja kosa, tvoja snaga”

Vjerovatno je malo ljudi u Crnoj Gori koji nijesu čuli za kampanju „Lijepa si – Moja kosa, tvoja snaga“, koju je pokrenula i realizovala Radio – Televizija Crne Gore sa ciljem da osnaži žene oboljele od karcinoma pomažući im da povrate lijep, prirodni izgled i da skrene pažnju javnosti ne samo na probleme sa kojima se suočavaju oboljeli od karcinoma i značaj prevencije onkoloških bolesti, već i na jedinstvenu važnost solidarnosti kada je o borbi sa ovom bolešću riječ.

Zahvaljujući ovoj kampanji preko 2 500 djevojčica, žena svih dobi, ali i muškaraca je doniralo svoju kosu, od koje je napravljeno trideset perika od prirodne kose namijenjenih ženama koje su usljed terapije privremeno izgubile kosu.  Takođe, kampanja je postigla izvanredne rezultate u pogledu vidljivosti i promovisanja solidarnosti. Spot kampanje je za prvih sedam dana kampanje, samo preko Facebook stranice vidjelo je čak 115,000 ljudi. Takođe, u okviru kampanje realizovan je cijeli niz aktivnosti, kao što su: edukativni medijski prilozi, reportaže, edukativna predavanja na temu značaja preveniranja onkoloških bolesti i motivacione radionice namijenjene oboljelim ženama i njihovim porodicama.

Zbog ovakve posvećenosti dobru žena oboljelih od karcinoma i volje da se medijski prostor iskoristi za filantropsko djelovanje i promovisanje solidarnosti, Radio-televiziji Crne Gore pripala je Specijalna nagrada za medijski doprinos.

Specijalno priznanje za doprinos opštem dobru: JU Kulturno-informativni centar „Budo Tomović“

Poznato je da KIC „Budo Tomović“ već pola vijeka važan akter podgoričke i crnogorske kulturne scene. Manje je, međutim, poznato da ova institucija – mimo svojih profesionalnih obaveza i budžetskih mogućnosti – već godinama organizaciono, logistički i medijski podržava brojne projekte i aktivnost koji su od interesa za građane i zajednicu.

Djelujući na ovaj način, KIC “Budo Tomović” izlazi u susret kulturnim potrebama djece, mladih, ranjivih grupa, starih, manjinskih grupa i civilnog sektora. Uz takvu podršku KIC-a Budo Tomović realizovani su projekti i manifestacije kao što su: Forum mladih pisaca KIC-a, Teatar poezije ‘’Glasovi lavirinta’’, Škola kreativnog pisanja, ‘’Crnogorsko oro’’, Škola retorike, Međunarodni festival lutkarstva i Festival folklora ‘’Skoči kolo da skočimo’’, ali i humaniratne akcije poput akcije za pomoć porodilištima “Za radost prvog plača – zdrave bebe, zdravi ljudi, zdravo društvo”.

Slijedeći ovakvu kulturnu politiku, KIC “Budo Tomović” je i u 2016. nastavio da organizuje brojne kulturne, informativno – edukativne i humanitarne programe, podržavajući istrajno neprofitne akcije i opšte dobro građana.

Zbog promovisanja ovako širokog i inkluzivnog koncepta kulture i spremnosti zaposlenih da se nesebično posvete kulturnim potrebama zajednice – KIC-u “Budo Tomović” dodijeljeno je Specijalno priznanja za doprinos opštem dobru.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru: Ljiljana Burzan- Nikolić i Davor Dragojević, osnivači Međunarodnog festivala lutkarstva

Kada su prije pet godina utemeljili “Međunarodni festival lutkarstva”, Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević su započeli jednu uzbudljivu ne samo kulturnu i vaspitnu, već i filantropsku avanturu.

Zahvaljujući inicijativi koju su tada pokrenuli ovi pozorišni entuzijasti, djeci širom Crne Gore je tokom pet proteklih godina omogućeno da prepoznaju čari lutkarstva i pozorišta, i da na način svojstven pozorištu steknu prva znanja o ljudima i svijetu.

Predajući se posvećeno ovoj misiji, omogućavajući besplatan pristup ovim sadržajima,  organizatori festivala su širom otvorili vrata pozorišta i umjetnosti svoj djeci Crne Gore, uključujući i onu koja dolaze iz ranjivih i socijalno ugroženih grupa i porodica. Zahvaljujući takvom pristupu, predstave koje su prikazane u okviru ovog festival do sada je moglo da vidi oko 23,000 djece, uključujući i djecu koja u drugim uslovima još uvijek ne bi ušla u pozorište.

Sredstva koja su neophodna za realizaciju programa, organizatori festivala prikupljaju putem donacija i sponzorstava, ali svoj rad, vrijeme, znanje i vještine oni ulažu iz ljubavi prema pozorištu i iz vjere u dobrobit koju pozorište donosi djeci.

Zbog takve svoje posvećenosti kulturnom uzdizanju, prosvećivanju i oplemenjivanju djece putem pozorišta, Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević su ovogodišnji dobitnici Specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru.

Specijalno priznanje za humanost i solidarnost pripalo je Zorici Drakulić Vidaković

“Srcem za Ivu” je sigurno jedna od humanitarnih kampanja koja je obilježila 2016. godinu.  Zaista brojne i različite aktivnosti koje su realizovane u okviru kampanje, kao što su fešte, druženja, muzički programi, izrada spota, koje su pri tom bile praćene brojnim medijskim prilozima – na kraju su dali željene rezultate: prikupljen je sav novac potreban za liječenje Ive Bijelić iz Herceg Novog, dvanaestogodišnje djevojčice oboljele od karcinoma (300.000 eura).

Ključna zasluga za uspješan ishod ove jedinstvene humanitarne akcije nesumnjivo pripada Zorici Drakulić Vidaković, neumornoj humaniratnoj aktivistkinji koja je, zajedno sa timom volonterki (Bi­lja­na, Dra­ga­na, Na­ta­ša, Mar­ti­na, Na­da, Kri­sti­na, Re­na­ta, Ža­kli­na…). koje je okupila oko sebe, osmislila i organizovala kampanju. Njena predanost i humanitarna energija prelili su se na cijelu zajednicu, koja je kroz zajedničko učešće u ovoj akciji potvrdila snagu i moć organizovane solidarnosti.

Zbog uspješnog ishoda ove kampanje, ali i zbog lične posvećenosti humanitarnom aktivizmu i kontinuiranog promovisanja solidarnosti i humanosti, Zorica Drakulić Vidaković je ovogodišnja dobitnica Specijalnog priznanja za humanost i solidarnost.

  Leave a Comment