fbpx

U Zetskom domu dodijeljene nagrade ISKRA 2017 

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“ kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. Dodijeljene su četiri glavne nagrade i sedam secijalnih priznanja.

NAGRADA ZA DOPRINOS NA NACIONALNOM NIVOU – CEROVO DOO

Dobitnik ovogodišnje nagrade za doprinos na nacionalnom nivou je CEROVO doo iz Bara – društveno odgovorno preduzeće, koje je prije 5 godina zavrijedilo Iskru za doprinos lokalnoj zajednici!

U saradnji sa Televizijom Crne Gore, CEROVO je uspješno je realizovala dva projekta: „Za ljepše škole“ i „Za ljepše vrtiće“. U proteklih 14 mjeseci renovirali  su i adaptirali nekoliko škola i vrtića u više gradova u Crnoj Gori, ulažući više od 100.000 €…

CEROVO je primjer kompanije koja akcije za opšte dobro sprovodi u kontinuitetu; koja strateški promišlja i razvija svoj pristup, i snagom svog uticaja i kredibiliteta, uključuje sve više aktera; i tako služi kao primjer drugima.

NAGRADA ZA DOPRINOS LOKALNOJ ZAJEDNICI – PRIVREDNI KLUB CETINJA 

Privredni klub Cetinja je osnovan  prije 3 godine na inicijativu cetinjskih privrednika, i od samog osnivanja djeluje i filantropski, za dobrobit svoje zajednice. Za njima su već brojne humanitarne akcije i akcije prikupljanja sredstava – članovi Privrednog kluba, osim članarina koje daju, sakupljaju finansijska sredstva koja koriste za donacije koje su najpotrebnije lokalnoj zajednici.

Donacije Privrednog kluba Cetinja u prethodnih godinu dana su bile vrijedne preko €70.000:

 • Donirano je novo ambulantno vozilo – reanomobil za prevoz vitalno ugroženih bolesnika,
  CTG aparat i lampa za porođajnu salu Bolnici „Danilo I“ na Cetinju,
 • kupljeno je i donirano Prijestonici Cetinje kombi vozilo kapaciteta 19 sjedišta za prevoz učenika,
 • finasirana je nabavka posebne pokretne platforme (motorne rampe) za prilagođavanje zgrade Prijestonice osobama sa invaliditetom,
 • kao i mnoge druge donacije i aktivnosti dijelom u novcu, dijelom u proizvodima članova Privrednog kluba.

NAGRADA ZA DOPRINOS DIJASPORE – KULTURNI CENTAR RUMIJA

Ovogodišnji dobitnik nagrade za doprinos dijapore je KULTURNI CENTAR RUMIJA IZ ČIKAGA, jedno od najorganizovanijih crnogorskih udruženja u Sjevernoj Americi. Centar je osnovan 1995. godine kao neprofitabilna organizacija, čiji su članovi porijeklom iz Bara i okoline, sa ciljem čuvanja i njegovanjenja običaja i tradicije rodnog kraja, međusobnog pomaganja članova društva, pružanja humanitarne pomoći ljudima u nevolji, kao i organizovanja dobrotvornih aktivnosti čij je cilj razvoj kraja iz kojeg članovi potiču, i domovine Crne Gore.

Brojne su humanitarne aktivnosti „Rumije“: za pomoć bolnici u Baru, za liječenje socijalno ugroženih, izgradnja seoskih puteva, finansijska podrška elektrifikaciji Mrkojevića, renoviranje škole i sportske hale u Mrkojevićima, vjerskog objekta-džamije, organizovanje i finansiranje kuturnih manifestacija u Čikagu, organizovanje proslave Dana nezavisnosti i Dana državnosti, radio na crnogorskom jeziku, škola jezika, i brojne druge aktivnosti kulturnog sadržaja. Samo u proteklih godinu dana filantropski doprinos Kulturnog centra Rumija prevazilazi 186,000 dolara.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO (POSTHUMNA NAGRADA) – LIDIJA JOVANOVIĆ

Lidija Jovanović nije bila samo nosilac Partizanske spomenice, utemeljiteljka Antifašističkog fronta žena Crne Gore, poslanica crnogorske Skupštine, već prije svega veliki humanista, koja je svoj život posvetila emancipaciji žena, brizi o ratnoj siročadi, djeci sa smetanjama u razvoju i prosvjećivanju omladine.

Nekadašnja “prva drugarica” Crne Gore, supruga Blaža Jovanovića, državnika, revolucionara, antifašiste i prvog predsjednika Vlade Crne Gore, nalazila se na čelu brojnih humanitarnih organizacija poput Crvene pomoći i Crvenog krsta. Za njeno ime vezuje se osnivanje nekoliko domova za ratnu siročad, dom i škola za gluvonijemu djecu u Kotoru, Dom za napuštenu djecu u Bijeloj, Dom staraca u Risnu, Udruženje slijepih Crne Gore.

Lidijin životni put će ostati neizbrisiv u antifašističkoj vertikali Crne Gore, služiće generacijama za primjer humanosti, borbe za slobodu i biće vječno pamćena kao pregaoc za bolje i solidarnije društvo.

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS LOKALNOJ ZAJEDNICI – NIKŠIĆKI MLIN A.D.

Od svog osnivanja, Nikšićki mlin A.D. tradicionalno i kontinuirano pomaže lokalnoj zajednici, pa su i u godini za nama pokazali da sticanje profita podrazumijeva i vraćanje zajednici, pružajući finansijsku podršku i donirajući svoje proizvode u brojnim projektima i akcijama. Izdvajamo neke:

 • Finansijska podrška obnovi Doma i pješačkog mosta u Starom selu (MZ Župa)
 • Podrška akciji ”Svi na ekskurziju” – Nikšićki mlin se uključio u akciju Mjesne zajednice Župa, pa su obezbijeđena sredstva za odlazak svih đaka na ekskurziju.
 • Podrška ugradnji grijanja i rekonstrukciji fiskulturne sale u Osnovnoj školi Dušan Bojović u Župi
 • Podrška rekonstrukciji i otvaranju vaspitne jedinice javne predškolske ustanove “Dragan Kovačević”
 • Pružanje finansijske pomoći mnogim nikšićkim porodicama u teškom socijalnom i ekonomskom stanju preko Centra za socijalni rad Nikšić, kao i pomoć za liječenje u inostranstvu za preko 15 porodica u protekle dvije godine
 • Donacije Manastiru u Župi, podrška probijanju trase od Crkve Sv. Stanka,
 • Finansijska podrška razvoju sporta: košarkaškom, fudbalskom i rukometnom klubu Sutjeska, džudo klubu Akademik, šahovskom klubu Nikšić.

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS DIJASPORE – UDRUŽENJE „EURO GUSINJE

Udruženje „Euro Gusinje“ iz Njujorka je i među iseljenicima i u svom rodnom kraju prepoznato po brojnim donatorskim akcijama za pomoć onima u stanju potrebe, kao i za ulaganje u infrastrukturne projekte na području Plava i Gusinja. Samo u proteklih godinu dana, prikupljeno je oko 47,000$ za liječenje jedne mladog čovjeka, oko 30,000$ za izgradnju kuće i liječenje oboljeljog Šefketa Jarovića, dok je 19,000$ prikupljeno za renoviranje mostova na Alipašinim izvorima.

SPECIJALNA PRIZNANJA ZA GRAĐANSKI DOPRINOS OPŠTEM  DOBRU

Ove godine ih je više nego ikada: čak ČETIRI! I ono što ih sve povezuje je snaga volje, zajedništvo, solidarnost, volonterizam i mobilisanje velikog broja aktera i građana.

 • Za razvoj volonterskog i humanitarnog rada: BANKA HRANE
 • Za posvećenost i istrajnost u prikupljanju sredstava: FENIX, Udruženje roditelja djece oboljele od dječijeg kancera
 • Za humanost i solidarnost: Zoran VUKČEVIĆ
 • Za razvoj filantropije – O.Š. “NJEGOŠ”, CETINJE

BANKA HRANE:

Od svog osnivanja 2010 godine, Banka Hrane je organizovala mnogobrojne humanitarne akcije doniranja hrane i higijenskih sredstava za veliki broj porodica koje su u stanju socijalne potrebe. Osim konkretne pomoći koju daju prema mogućnostima – jer rade volonterski, a do namirnica za pomoć dolaze zahvaljujući donacijama građana i društveno odgovornih preduzeća – aktivisti Banke hrane sve više napora ulažu u povećanje vidljivosti problema poput siromaštva i nezaposlenosti i njihovih uzroka, istovremeno ukazujući na značaj humanosti i solidarnosti kao poželjnih vrijednosti u društvu. Svojim radom to i pokazuju, uključujući sve veći broj mladih u svoje akcije.

Za 7 godina:

 • 986 akcija
 • Preko 200,000 tona hrane
 • Za više od 14,000 porodica
 • Učestovalo 2,800 volontera

Udruženje FENIX:

Sa ciljem da svojim iskustvom i znanjem pomognu djeci oboljeloj od karcinoma, kao i njihovim porodicama, 2013.godine osnovano je roditeljsko udruženje „Fenix“. Za manje od 4 godine postojanja, organizovali su preko 10 humanitarnih akcija, tokom kojih se prikupljao novac za liječenje oboljele djece, uključujući sredstva za renoviranje i adaptaciju Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Institutu za bolesti djece u Podgorici. Ovaj projekat, vrijedan 65.000 eura, realizovan je prvenstveno zahvaljujući naporima udruženja Fenix.

Pomenućemo samo neke od akcija prikupljanja sredstava: Prva humanitarna lutrija u sklopu dječijeg proljećnog vikenda, Humanitarna manifestacija “Be Human Hair Show”, humanitarni koncert KUD-a „Sv. Jovan Vladimir” iz Bara, košarkaška utakmica Budućnost – Igokea, od koje je sav prihod bio namijenjen Fenixu, kao i sa premijere filma “Biser Bojane“…

Iznos prikupljen donacijama kroz održane akcije iznosi skoro 50.000 EUR.

ZORAN VUKČEVIĆ

U prethodno pomenutoj humanitarnoj manifestaciji „BE HUMAN Hair Show“ – 22. januara ove godine, u organizaciji Kuće mode i ljepote ,,Zoran“, Fondacije ,,Budi human” i KIC-a ,,Budo Tomović“, prikupljeno 10,265 eura za pomoć djeci oboljeloj od karcinoma (za NVO Fenix Crna Gora), odnosno za renoviranje odjeljenja pedijatrijske hematoonkologije u Podgorici. Velika sala KIC-a je bila premala za sve koji su htjeli da učestvuju i doprinesu! Spriritus movens ove akcije su bili Zoran Vukčević i njegov tim – i ova akcija je bila jedna u nizu humanitarnih  u kojima je g-din Vukčević ili učestvovao ili ih pokrenuo, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. Za ovu ćemo priliku izdvojiti još jednu, nedavno održanu akciju: reviju frizura i šminke, u organizaciji Udruženja paraplegičara Crne Gore i Kuće mode i ljepote Zoran, u kojoj su učestvovali kako profesionalni frizeri tako i osobe sa invaliditetom,  sa ciljem promocije jednakosti i unapređenja zapošljivosti osoba sa inavliditetom  – pravi peformans koji je oduševio sve posjetioce.

OSNOVNA ŠKOLA “NJEGOŠ”, CETINJE

Osnovna škola “Njegoš” jedna je od obrazovnih institucija koja na pravi način podstiče razvoj filantropije kroz proces učenja o čovjekoljublju, volonterizmu, kao  i razvijanje empatije kod učenika. Kako se navodi u nominaciji, “promovišući značaj svih aktera u školskom sistemu za doprinos širenja humanosti, razvijanja svijesti o filantropiji i značaj sprovođenja akcija humanitarnog karaktera, 57 radnika u školi, zajedno sa svojih 592 učenika i njihovim roditeljima, tokom cijele školske 2016/17. godine bili uključeni u priči o humanosti”.

Djeca đačkog parlamenta, preduzetničkog kluba i raznih sekcija ove škole, uz podršku svojih roditelja i nastavnika, osmišljavali su i realizovali značajan broj aktivnosti od opšteg dobra. Samo u prethodnoj školskoj godini prikupljeno je sredstava vrijednosti oko €5000, od toga za veliku humanitarnu akciju „Doprinesite i vi“ koja je trajala dva mjeseca prikupljeno je oko €2500 u novcu, hrani i higijenskim sredstvima i skoro 900€ za liječenje učenice ove škole. Ostala sredstva, od Sindikata OŠ “Njegoš“,  od bazara i drugih humanitarnih akcija premašuju €1500.

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA MEDIJSKI DOPRINOS – ZA AKCIJU TELETON „PODRŽI, POBIJEDI“

Specijalno priznanje za medijski doprinos ove godine ide za akciju koja je pokazala da je crnogorskom društvu potrebno obnavljanje sveukupnog sistema vrijednosti, i da u tome mediji mogu imati neprevaziđenu i ogromnu ulogu.

“PODRŽI, POBIJEDI” je slogan koji će Crna Gora dugo pamtiti: slogan prvog crnogorskog TELETONA, koji je promovisao zajedništvo i altruizam. Organizovalo ga je šest televizija RTCG, Atlas, Vijesti, 777, Prva TV, PINK M, zajedno sa fondacijom “Budi human”, sa ciljem prikupljanja sredstava za liječenje djece koja se bore sa karcinomom. Gotovo 100 poznatih ličnosti – glumci, sportisti, pjevači, novinari, kao i predstavnici kompanija koje djeluju na teritoriji Crne Gore, okupili su se 15. februara sa zajedničkim ciljem; u toku četiri sata trajanja samog Teletona, javljali na donatorski broj 1511, razgovarali sa građanima koji su na taj način donirali po dva eura, kao i slanjem sms poruka. Za samo četiri sata prikupljeno je 367.374  hiljada eura.

Teleton je istorijski TV projekat, i bio je više od TV emisije: prethodila mu je vrlo intenzivna kampanja, koja je okupila veliki broj medijskih profesionalaca oko plemenitog cilja, a svi oni zajedno ujedinili su sve nas – građane.

Dodjelu nagrade ISKRA organizuje Fond za aktivno građanstvo, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu. Ove godine, svečanost se organizuje zahvaljujući podršci partnera, donatora i prijatelja Iskre, a među njima su: Fondacija “Ćano Koprivica”, Adriatic Marinas – Porto Montenegro, Addiko banka, Luštica Development, Congress Travel, Mezon doo, TAKT produkcija, restoran Konak, i naravno – Zetski dom, Iskrin dom.

Više fotografija sa ovogodišnje dodjele nagrade ISKRA možete pogledati ovdje.