fbpx

“Svijetle tačke“ korporativne filantropije u junu

pinstripepumps.com

pinstripepumps.com

Prošlonedeljni post o korporativnoj filantropiji tokom juna je izazvao veliko interesovanje, prije svega zbog iznenadjujuće visokog iznosa koji smo bili u poziciji da pripišemo ovom obliku filantropije … a i mjerenju koje po našem mišljenju do sada nije bilo učinjeno.

Ove nedjelje smo htjeli da to malo dublje analiziramo i damo neke primjere za oblike filantropije na kojima je privatni sektor bio angažovan tokom juna mjeseca. Nemajući bolji format za takvu prezentaciju, opredijelili smo se da idemo od zemlje do zemlje:

Albanija

Grupa neimenovanih malih preduzeća i pojedinaca iz albanske dijaspore u Italiji donirala je opremu za čišćenje i mladice kako bi podržali grupu mladih volontera koji čiste lokalno vještačko jezero.  Vrijednost ove donacije je 5,000 EUR.

Bosna i Hercegovina

Obrazovanje i dobrobit studenata je bilo na vrhu liste prioriteta privatnog sektora u Bosni.

 • Nova Banka iz Banja Luke donirala je 4,000 EUR vrtiću, sirotištu i centru za djecu ometenu u razvoju.  Takođe, “Nova Banka” je donirala po jedan kompjuter svakoj osnovnoj školi u Banja Luci – nije poznat broj kompjutera koji su donirani,  kao ni  njihova vrijednost.
 • Mljekara Meggle je dala značajnu  donaciju mlijeka i mliječnih proizvoda za 73 vrtića širom BiH ali opet bez novčanog iznosa.
 • Raiffeisen Banka se udružila sa Western Union Fondacijom kako bi nastavili projekat “Knjigom na knjigu”, u saradnji sa Hilfswerk Austria i donirali 20,000 USD (15,350 EUR) u knjigama, projektorima, laptopovima i ostaloj opremi za  12 osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine.
 • “Roche Pharmaceuticals” je organizovanim poduhvatom u jednoj osnovnoj školi uspjela da opremi   jedna specijalna učionica, nabavi  knjige i kompjutere za školsku biblioteku,  a učenicima su podijeljeni paketi sa hranom. Ni za ovaj poduhvat nema novčanog iznosa.
 • “Nokia Siemens Network” je donirao nepoznatu količinu IT opreme za umrežavanje Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Finansiranje medicinske njege pojedinaca kao i institucionalna podrška  javnim medicinskim ustanovama je bio drugi po redu rioritet kompanija u BiH tokom juna:

 • Rezultati uspješne dvomjesečne promocije/kampanje Konzum-a i Pampers-a su objavljeni donirano je 10,000 KM – jedna KM za svaki „džambo“ Pampers paket  – Otvorenoj mreži. NVO Otvorena Mreža će ova sredstva iskoristiti da pokrije troškove liječenja za one kojima je to najpotrebnije.
 • Izuzetan primjer aktivnosti lokalne zajednice  dolazi iz Gruda gdje su se  građani i preduzeća iz Gruda u Hercegovini  udružili da pomognu porodici trogodišnje Ane Glavaš da joj obezbijede adekvatnu medicinsku njegu i adaptiraju životni prostor. Organizovan je “Palačinka parti” i humanitarna utakmica (ženski rukomet) koju je sponzorisao Autoherc – rezultat ova dva događaja je više od 11,000 KM u donacijama 15 lokalnih preduzeća i preko 600 građana.  Autoherc je  obezbijedio i vozilo za  Anine roditelje.
 • Među keš donacijama javnim zdravstenim ustanovama nalaze se i donacije od 50,000 KM  fabrike cementa “Kakanj” lokalnoj klinici, 6,500 KM – donacija Nove Banke Domu zdravlja u Modriči i donacija od 6,000 KM kompanije “Violeta”za Kliniku za dječije bolesti UCC Tuzla. U svakom od pobrijanim slučajeva, novčana sredstva su bila iskorišćenja za kupovinu nove opreme i potrošnog materijala.
 • Fabrika cipela “Bema”donirala je 300 pari klompi Kliničkom centru Banja Luka.

Takodje vrijedno pomena u  Bosni I Herzegovini u junu:

 • DM Drogerie Markt je pokrenuo svoju kampanju “Djeca sunca”,  gdje će po  1 KM od svake kupovine od 25 KM realizovane u njihovim prodavnica u toku jednog mjeseca biti izdvojeno za obrazovanje i podizanje nivoa svijesti o zaštiti kože od sunca.
 • Kompanija za proizvode od mesa Ovako je objavila konkurs za lokalne organizacije koje su u stanju da distribuiraju 30,000 kilograma mesa  tokom Ramazana onima kojima je ono potrebno.

Hrvatska

Fondacija American Express, u saradnji sa PBZ bankom donirala je 75,000 USD preko Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti  “Ljubav na Djelu“. Donacija je iskorišćena za otvaranje info-šaltera na Dječijoj klinici u Zagrebu za porodice koje se suočavaju sa malignim bolestima.

Dva mala preduzeća  Taxi Rijeka Lux i Travel Europe su pojedinačno objavili početak kampanje kako bi se pomoglo liječenje dvije osobe.  Taxi vozači će donirati manji dio od cijene svake vožnje, dok će Putnička agencija organizovati krstarenje a prihod od krstarenja će biti doniran.

“Lidl Hrvatska” je donirao odjeću, obuću i igračke u vrijednosti od 100,000 Kuna (13,250 EUR) Udruženju  “Caritas”,  koje je pripremilo pakete i podijelilo ih članovima 1,500 ugroženih porodica.

Hrvatski Telekom je pokrenuo svoj program “Solarni Suncokreti” donacijom solarnih ploča u vrijednosti od 400,000 Kuna (53,000 EUR) za deset osnovnih škola.

Naftna kompanija “INA” donirala je 10,000 Kuna (1,325 EUR) Biblioteci u Popovači.

“Konzum” je otvorio još jedno igralište za djecu, ovoga puta u Karlovcu – dio projekta “Vratimo djecu na igrališta”.

Želeći da istaknem “svijetle tačke” i širok dijapazon oblika korporativne filantropije na Balkanu tokom mjeseca juna, možda sam napravio grešku  dajući previše informacija. Pokušaćemo da unaprijedimo naš pristup pružanju informacija o ovom rastućem trendu filantropije u privatnom sektoru.

Sljedeće sedmice, potražite finalni rezime o korporativnoj filantropiji u junu uključujući i primjere svijetlih tačaka iz Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Izvor: Philanthropyposts, Autor: Nathan Koeshall