fbpx

Rezultati konkursa za zelene ideje

green-business-idea

Obavještavamo Vas da je Komisija, sastavljena od stručnjaka iz oblasti ekonomije, biznisa, ekologije i održivog razvoja, i predstavnika Upravnog odbora fAKT-a, pažljivo razmotrila sve pristigle aplikacije, i odabrala naredna tri nosioca/predlagača ideja za zeleni biznis, koji će krajem jula učestvovati na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler (RBF) “Filantropija za zelene ideje na Zapadnom Balkanu“:

1. Milutin Praščević, Plav

Projekat: Botanička bašta Velemun (uređivanje bašte i obogaćivanje ponude posjetiocima – izgradnja drvene eko-kućice, u cilju plasmana domaćih/tradicionalnih proizvoda iz Plavskog kraja)

2. Ideja Kasumović, Bijelo Polje

Projekat: Stvaranje podržavajuće socijalne sredine za djecu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice, putem koncepta zasnovanog na osposobljavanju za rad i uključivanje u zajednicu: terapijska metoda za rad sa djecom i izrada umjetničkih predmeta od domaće valjane vune, u partnerstvu sa Udruženjem Roditelja djece sa smetnjama u razvoju Oaza.

Ideja/projekt je dio znatno šireg koncepta osnivanja Centra za ambijentalnu proizvodnju u Bijelom Polju, čija je autorka arh. Jelisava Kalezić. Arh. Kasumović je autorka terapijske metode za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju, kao i originalnog programa izrade umjetničkih predmeta od valjane vune.

3. Vanja Krgović-Šarović, Žabljak

Projekat: očuvanje i promocija tradicije i vještina lokalnog stanovništva u preradi vune. Obogaćivanje turističke ponude, putem izgradnje prezentacijskog centra u drvenom objektu na imanju porodice Šarović (registrovani privatni smještaj), koji će posjetiocima predstaviti osnovnu, autentičnu poljoprivrednu granu razvoja durmitorskih sela. U centru će posjetioci pored fotografija moći da vide upotrebne predmete, uglavnom od drveta, koji su se koristili za uzgoj ovaca, preradu mlijeka i čuvanje mlječnih proizvoda

Tokom konkursa, na adresu Fonda za aktivno građanstvo, pristigao je veliki broj kvalitetnih aplikacija. Prilikom donošenja konačne odluke o odabiru 3 najbolje „zelene“ ideje/projekta, Komisija i Upravni odbor fAKT-a su se rukovodili svim aspektima održivog razvoja, i pažljivo procjenjivali mogućnost ostvarivanja što značajnijeg uticaja i dobrobiti za određenu lokalnu zajednicu.