fbpx

Proglašeni pobjednici regionalnog foruma Filantropija za zelene ideje

pobjednici2014

Na trećem regionalnom forumu „Filantropija za zelene ideje“, održanom ovog vikenda, od 24. do 27. jula, u Nacionalnom parku Llogora u Albaniji, nagrađene su tri zelene poslovne ideje, od 15 predstavljenih, nagradama od po 10.000 dolara. Prve dvije od tri nagrade pripale su pobjednicima nacionalnog foruma za „Zelene ideje“, iz Srbije, dok je treće mjesto pripalo predstavnici iz Albanije.

Prvo mjesto na forumu pripalo je Vladanu Pantoviću iz Knića za  izradu prototipa automatizovane protočne sušare za voće, povrće i začinsko bilje zasnovane na principima energetske efikasnosti. Na forumu ovu ideju prezentovao je Igor Kojičić.

Drugo mjesto, za osnivanje farme glista za proizvodnju humusa glistenjaka na poljoprivrednom gazdinstvu Čović, pripalo je Stevanu Čoviću iz Subotice.

Treće mjesto, osvojila je Eltjana Shkreli iz Albanije za razvoj biciklističkog turizma u okolini Skadra.

Forum je organizovao Fond braće Rokfeler, u partnerstvu sa lokalnim fondacijama koje predstavljaju pet zemalja iz regiona: Trag fondacija iz Srbije, Forum građanskih inicijativa sa Kosova, Fond za aktivno građanstvo iz Crne Gore, Partneri Albanija iz Albanije i Centar za institucionalni razvoj iz Makedonije. Partnerske fondacije su prije regionalnog foruma sprovele takmičenja na nacionalnom nivou na kojima su odabrane po tri ideje koje su predstavljene na forumu „Filantropija za zelene ideje“, ispred nezavisnog međunarodnog žirija. Pored žirija, ove godine su i takmičari učestvovali u bodovanju, tako što su dali svoje ocjene za sve prezentovane ideje, a prosjek njihovih ocjena dodat je ocjenama žirija.

Tokom dva dana takmičenja predstavljene su raznovrsne ideje: proizvodnja izolacionih materijala od reciklažnog tekstila, izrada nakita i umjetničkih predmeta od recikliranog papira, primjena akvaponije u uzgoju ribe i povrća, uzgoj stevije kao alternativnog zaslađivača za osobe oboljele od dijabetesa, razvoj eko turizma kroz pokretanje spa centara, eko kampova i proizvodnju ekoloških kozmetičkih preparata, organska proizvodnja jaja i sl. Ideje su vrednovane na osnovu sljedećih kriterijuma: ekonomska održivost i isplativost, uticaj na lokalnu ekonomiju, korišćenje čistih izvora energije, dugoročni društveni i obrazovni značaj za zajednicu i korišćenje lokalnih resursa.

Јeta Xharra iz BIRN-a sa Kosova prikazala je kratak film o prošlogodišnjim pobjednicima i rezultatima njihovih projekata. Jedna od pobjednica prošlogodišnjeg foruma, Pezana Rexha iz Albanije, obratila se učesnicima i predstavila svoju kompaniju za izradu namještaja od recikliranih materijama Design by Pana.