fbpx

Produžen nagradni konkurs za kratku video formu

[themepacific_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%”]Nagradni konkurs za kratku video formu u okviru programa “Za jači glas organizacija građanskog društva”, produžen je do petka, 23. novembra do 16h.[/themepacific_box]

Navedeni program Fond za aktivno građanstvo fAKT, realizuje uz podršku Američke ambasade u Podgorici, sa ciljem jačanja uloge građanskog društva i stvaranja uslova za demokratske promjene i razvoj u raznim društvenim oblastima.

U okviru programa, fAKT raspisuje nagradni konkurs za najbolji kratki video na sljedeće teme:

 • Osnaživanje i društvena uključenost mladih
 • Ekonomsko i političko osnaživanje žena
 • Osnaživanje nerazvijenih i marginalizovanih zajednica
 • Društveno preduzetništvo
 • Zaštita životne sredine i održivi razvoj
 • Prevencija nasilnog ekstremizma

Sadržaj – očekivanja i preporuke:

 • Video treba da pošalje jasnu poruku o značaju konkretne teme/oblasti za razvoj našeg društva. Očekujemo zanimljive forme i kreativan pristup, koji će uključiti osnažujuće poruke, prvenstveno marginalizovim zajednicama i ranjivim grupama, ali i široj javnosti.
 • Istovremeno, skrećemo pažnju na etička pitanja, koja treba ozbiljno uzeti u obzir prije i prilikom snimanja: video ne bi smio da diskrimiše bilo koga, po bilo kom osnovu; dalje, treba izbjeći prikazivanje scena koje su uznemirujućeg sadržaja, poput eksplicitnih scena nasilja. Poruke koje se šalju treba da budu ohrabrujuće i/ili da podstiču aktivizam i odgovornost za opšte dobro.
 • Takođe, uključivanje znakovnog govora, angažovanje pripadnika/ca različitih zajednica/grupa u proces kreiranja videa, predstavljanje različitosti, poruke koje uključuju jezike manjina i slično, biće razmatrani sa posebnom pažnjom od strane žirija.
 • Ne postoje tehnička ograničenja u vezi sa videom (bez/sa zvukom, animirani, sa glumcima, i sl.), tako da učesnici/ce imaju priliku da iskažu svoju inovativnost i kreativne potencijale.
 • Napomena: u video snimcima se ne mogu koristiti autorska djela (npr. muzika) bez prethodnog odobrenja autora.

[themepacific_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%”]

POZIV JE OTVOREN ZA SVE KREATIVNE OSOBE, A NAROČITO MLADE, KOJI NA OVAJ NAČIN ŽELE DA ISKAŽU TALENAT I INOVATIVNOST,  I SVOJU PRIZMU SAGLEDAVANJA DRUŠTVA.

NAJBOLJIH ŠEST RADOVA ĆE BITI NAGRAĐENI SA PO 250€

[/themepacific_box]

Propozicije konkursa:

–       Pravo učešća na konkursu imaju punoljetne osobe (sa prebivalištem na teritoriji Crne Gore);

–       Od učesnika se očekuje da kreiraju kratki video u trajanju do jednog  minuta, minimalne rezolucije 1920×1080

–       Video se može snimiti mobilnim telefonom, fotoaparatom ili kamerom;

–       Video radove poslati putem servisa za slanje fajlova preko Weba (WeTransfer, Google Drive, DropBox, MediFire, Mega i sl.)

–       Učesnici se mogu prijaviti samo sa originalnim radovima, a jedan učesnik može konkurisati sa najviše tri rada na teme, i može biti nagrađen samo u jednoj oblasti/na jednu temu;

–       Uz video radove obavezno poslati u zasebnom dokumentu sljedeće podatke: ime i prezime, adresu, mejl adresu, kontakt telefon, kratku biografiju i fotografiju autora. Kontakt email fAKT-a: fond@faktcg.org

Napomena: Fond za aktivno građanstvo zadržava pravo korišćenja nagrađenih radova.

[themepacific_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%”]

Konkurs je otvoren do 23.11.2018. godine do 16h.

Rezultati konkursa i odabrani radovi biće objavljeni na sajtu Fonda za aktivno građanstvo www.faktcg.org  i promovisani na društvenim mrežama i u medijima.

[/themepacific_box]

Download (.pdf)