fbpx

Potpisani ugovori o dodjeli grantova

Danas su u Podgorici potpisani Ugovori o dodjeli granta sa organizacijama građanskog društva, koje su se kvalitetom predloženih projekata izborile za mjesto najboljih šest i osigurale finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 100.000$.

U fokusu programa je pružanje finansijske podrške nevladinim organizacijama, za projekte iz sljedećih oblasti: osnaživanje i društvena uključenost mladih; ekonomsko i političko osnaživanje žena; osnaživanje nerazvijenih i marginalizovanih zajednica; društveno preduzetništvo; zaštita životne sredine i održivi razvoj; prevencija nasilnog ekstremizma.

Predsjednica Komisije za procjenu projekata i dodjelu grantova, Biljana Maslovarić, izrazila je zadovoljstvo kako brojem pristiglih projekata, tako i kvalitetom predloženih aktivnosti. “Na konkurs za program – Za jači glas organizacija građanskog društva”- pristiglo je 59 projekata, a podrška je bila moguća za najviše šest organizacija. Imali smo jako težak zadatak ali sam sigurna da su podržane organizacije zasluženo odabrane”.

Šef odjeljenja za medije i kulturu Američke ambasade u Podgorici, Džef Adler, čestitao je organizacijama koje su podržane u okviru prvog poziva i naglasio zadovoljstvo saradnje sa Fondom za aktivno građanstvo.

U okviru prvog poziva, podršku su dobile sljedeće organizacije: Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „Zračak nade“, Pljevlja; Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije;  Centar za ženska prava, Podgorica;  Centar za građansko obrazovanje, Podgorica;  Unija mladih preduzetnika, Podgorica; Omladinski kulturni centar, Herceg Novi.

Realizacija šest podržanih projekata trajaće narednih devet mjeseci, a izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo, najavila je novi poziv za dodjelu grantova, koji je objavljen danas. “Za dodjelu sredstava se mogu prijaviti nevladine organizacije, koje djeluju na lokalnom nivou, a koje su aktivne u svojoj lokalnoj zajednici i doprinose njenom razvoju u nekoj od navedenih prioritetnih oblasti. Ukupni fond za ovaj drugi poziv je $40.000”- zaključila je Boljević.