fbpx

Poreski propisi od značaja za razvoj filantropije

Ovaj izvještaj predstavlja analizu poreskih propisa od značaja za razvoj filantropije u zemljama jugoistočne Evrope (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija).

Izvještaj prevashodno analizira odgovarajuće odredbe zakona o porezu na dobit, poreza na dohodak i poreza na poklon. Osim toga, izvještaj analizira i statusno pravne propise za organizacije civilnog društva (OCD)/nevladine organizacije (NVO) u ovim zemljama, u mjeri u kojoj si tu propisi od značaja za poreske propise kojima se uređuju dobročina davanja (filantropija); ove se odredbe analiziraju u kontekstu odgovarajućih poreskih propisa u pojedinim zemljama Evropske unije (EU).

Konačno, u izvještaju se analiziraju i pravni propisi kojima se uređuje tzv. korporativno volontiranje, imajući u vidu sve veću ulogu i značaj korporativnog volontiranja kao oblika dobročinog davanja.

Dio izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru možete preuzeti ovdje.

Cjelokupan izvještaj (na engleskom jeziku) možete preuzeti ovdje.

Ovo istraživanje je realizovano kroz projekat SIGN for Sustainability (“SIGN za održivost”), koji je podržan od strane Evropske Unije, kroz IPAFramework Partnership Agreements.

Autor izvještaja je Dragan Golubović.

    Leave a Comment