fbpx

Panel diskusija: Zaštita životne sredine i održivi razvoj

Američki ugao, Pljevlja 26.09.2019

Panel diskusija, na temu zaštita životne sredine i održivi razvoj, pod nazivom “ Stanje životne sredine u Pljevljima – izazovi i mogućnosti za unapređenje” organizovana je sa ciljem uvida u trenutne aktivnosti koje su u fokusu kada je u pitanju zaštita i unapređenje životne sredine u Pljevljima.

Situacija sa zagađenjem u Pljevljima je alarmantna posebno u zimskim mjesecima, već godinama. Kako stručnjaci objašnjavaju zagađenje vazduha je veliko zbog velikog broja individualnih ložišta, specifične konfiguracije terena na kojem je grad smješten, uz kumulativno dejstvo konstantnih emisija iz industrije i saobraćaja.

Opština Pljevlja će dobiti grant od 2,5 miliona eura od EPCG koja je, na inicijativu Vlade CG, prihvatila da finansira izgradnju toplovod od Termoelektrane do grada. Ispred opštine Pljevlja, o budućim projektima govorio je predsjednik opštine Igor Golubović i najavio da će se ove jeseni početi sa radovima na projektu energetske efikasnosti zgrada u centru grada.

Zagorka Kalović ispred organizacije „Viva Vita”, istakla je važnost edukacije omladine kada je zaštita životne sredine u pitanju i predstavila trenutne aktivnosti koje realizuju u okviru navedene oblasti.

Ispred ekološkog udruženja Breznica, Milorad Mitrović je izrazio zadovoljstvo velikim brojem projekata koji se realizuju u Pljevljima a koji će značajno uticati na zaštitu i unapređenje životne sredine, prvenstveno na zdravlje stanovnika ove opštine.

Panelista ispred Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Almina Bučan je istakla zadovoljstvo danas potpisanim ugovorom o izvođenju radova na sanaciji Gradca, jedne od crnih tačaka u Pljevljima i najavila da bi ovaj projekat trebao da bude gotov do jula 2020 godine.

Održana panel diskusija peta je po redu koja se organizuje u okviru programa Za jači glas organizacija građanskog društva, a poslednja na temu prevencija nasilnog ekstremizma biće održana u Američkom uglu na Cetinju, krajem oktobra.