fbpx

Otvoren poziv za učešće na regionalnoj Balkan Green Academy 2020/2021

Balkan Green Foundation, kao dio programa Balkan Green Ideas, organizuje prvu Regionalnu akademiju pod nazivom Balkan Green Academy 2020/2021.

Akademija sastavljena od modula koji pokrivaju tri glavna stuba: politike, ekonomija i društvo, usmjeriće diskusiju o stvarnim pitanjima koja se odnose na zeleni održivi razvoj u regionu Zapadnog Balkana. Akademija će koristiti međusektorski i transdisciplinarni pristup, podstičući dubinsku izgradnju znanja, i istovremeno će kombinovati module koji ispituju perspektivu politike, ekonomski poslovni pristup i društveni uticaj.

 

Glavni ciljevi Akademije su:

– Promovisanje principa i vrijednosti održive zelene politike povezane sa ekonomskim, socijalnim i političkim razvojem društava Zapadnog Balkana (sa posebnim fokusom na Agendu 2030. i Zelenu agendu za Zapadni Balkan)
– Stvaranje mreže aktivista, organizacija civilnog društva i preduzetnika koji rade na održivim zelenim inicijativama;
– Priprema lokalnih i regionalnih aktera da identifikuju potencijale u svojim zajednicama za stvaranje zelenih i održivih inicijativa i biznisa.

 

Akademija se sastoji iz tri segmenta (obavezna za sve učesnike):

– Online obuka: 26 – 30. oktobar 2020.
– Mentorske sesije za sve polaznike: novembar 2020 – februar 2021.
– Priprema za nacionalno takmičenja Forum za zelene ideje : februar – april 2021.

 

Akademija nudi:

– 28 mjesta na Akademiji (2020/2021), prvenstveno za mlade iz ruralnih i urbanih područja u zemljama Zapadnog Balkana i Grčkoj, koji posjeduju ili namjeravaju da osnuju male, zelene održive biznise;
– Online module fokusirane na politiku, ekonomiju i društvo, koje će voditi priznati evropski treneri;
– Interaktivne sesije sa gostima i stručnjacima za #DesignThinking, #BusinessCanvas i #GreenSocietyPartnership;
– Mentorske sesije i pripreme za takmičenje Balkan Green Ideas2021, sa mentorom iz regiona i Evrope; – Članstvo u Green Academy alumni klubu, kao dijela Regionalne zelene mreže sačinjene od preduzetnika, posredničkih organizacija, lokalnih organizacija građanskog društva, neformalnih grupa i pojedinaca, kao i drugih stručnjaka i relevantnih aktera iz zemalja Zapadnog Balkana.

 

Regionalna akademija otvorena je za učesnike (prije svega, mlade iz ruralnih i urbanih područja koji su vlasnici ili nameravaju da osnuju male, održive zelene biznise) iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Broj mjesta je ograničen na četiri učesnika po državi, a učešće u sva tri segmenta obavezno je za sve polaznike. Radni jezik je engleski.

Poziv je otvoren do nedjelje, 16. avgusta do 23:59h, a prijavni obrazac za učešće na Akademiji možete popuniti OVDJE.

 

Nakon što komisija za izbor sastavljena od stručnjaka i trenera sa Zapadnog Balkana i iz Evrope pregleda prijave, odabrani učesnici biće obaviješteni o rezultatima do 18. septembra, a zatim i započeti sa pripremama i čitanjem predložene literature.