fbpx

Otvoren konkurs za zelene ideje

Fond za aktivno građanstvo, po dvanaesti put organizuje nacionalni konkurs ZELENE IDEJE 2023, sa namjerom da podstakne pojedince, poljoprivredna gazdinstva, mala preduzeća i nevladine organizacije da razviju inovativne preduzetničke ideje, koje su zasnovane na principima održivog razvoja.

Cilj nam je da se prepoznaju i podrže ideje koje imaju potencijal da ostvare značajan društveni i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremeno očuvanje prirodnih resursa i životne sredine.

Konkurs je otvoren do 4. maja 2023. godine.

Na konkurs se mogu prijaviti pojedinci, nevladine organizacije, poljoprivredna gazdinstva, kooperative kao i mala preduzeća i preduzetnici, a prijavni formular se nalazi ovdje

Tri najbolje ocijenjene ideje će učestvovati na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana koje će se održati u septembru/oktobru u jednoj od sljedećih zemalja: Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina ili Sjeverna Makedonija, u organizaciji Balkan Green Foundation.

Ukupni fond za nagrade iznosi 40,000 $ pri čemu će pojedinačne nagrade iznositi od 5,000 do 10,000 $ u zavisnosti od faze razvoja zelene ideje.

Na regionalnom takmičenju, pored predstavnika iz Crne Gore, učestvovaće po tri predstavnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Grčke, koji su odabrani od strane partnerskih fondacija.

Ukoliko na Regionalnom takmičenju nijedna od tri ideje iz Crne Gore ne osvoji nagradu, najbolje rangirana, u okviru kategorije za koncept zelene ideje, će od Fonda za aktivno građanstvo dobiti finansijsku podršku u iznosu od 2,000 €.