fbpx

Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje

Naziv projekta:Psihosocijalna podrška porodicama osoba oboljelih od multiple skleroze
Odobren iznos: 6.193,00 eura

Multiplesclerosis-300x212Udruženje multiple skleroze osnovano je 2007. godine u Bijelom Polju. Pruža podršku osobama oboljelim od multiple skleroze i usmjereno je na poboljšanje sveukupnog kvaliteta života ljudi koji žive sa multiplom sklerozom i njihovih porodica.

Udruženje je sprovelo brojne aktivnosti u pružanju konkretne pomoći svojim članovima u Bijelom Polju.

Cilj projekta je psihosocijalna podrška osobama oboljelim od multiple skleroze koji žive gradskom i ruralnom dijelu opštine Bijelo Polje, uz edukaciju i obuku članova njihovih porodica u pružanju neophodne pomoći.

Ono sto ovo udruženje sprovodi, kroz projektne aktivnosti, predstavlja model jačanja porodične podrške. Dakle, ne samo model koji je svojstven njihovoj ciljnoj grupi vec kao model koji se može primjeniti i u drugim sredinama/ciljnim grupama.

Podrška porodice je veoma važna za nastavak rehabilitacije. Porodice su dodatno motivisane i ojačane u podršci svojim članovima (organizovano više od 39 kućnih posjeta).

Organizacija je prepoznata od strane opštinskih zvaničnika kao dobar partner, i od opštine je dobila punu podršku. Opština Bijelo Polje obezbijedila je prevoz i vozača za pružanje usluga korisnicima u ruralnim područjima.

Potrebno je navesti još jedan pozitivan primjer dobre saradnje sa institucijama. Ono što je posebno značajno je inicijativa direktora bolnice. Ova inicijativa je uslijedila povodom projektnih aktivnosti Udruženja multiple skleroze. Tokom juna 2012 direktor bolnice u Bijelom Polje je poslao zahtjev resornom ministru o potrebi za angažovanjem dodatnog osoblja i dobio odobrenje za kućne posjete pacijentima u sektoru fizioterapije.

TV dokumentarac koji je izrađen u sklopu projekta De facto jači uključuje i uspješnu priču Udruženja multiple skleroze Bijelo Polje.

Lidija Guberinić nakon monitoring posjete fAKT-a 09.07.2012.

„Naše Udruženje je prvi put imalo monitoring posetu. Mi smo Vaše sugestije prihvatili i shvatili Vaše savete kao dragocenu informaciju za nas kako da što uspešnije realizujemo svoju projektnu ideju.Vaš dolazak smo doživeli kao nastavak učenja,kroz koje smo prošli kroz Program De fakto jači. Zato Vam se od srca zahvaljujemo, jer naš rad mora biti kvalitetan i sve što smo kroz program naučili ugradili smo u svoju projektnu zamisao. Naša misija je da poboljšamo sveukupni kvalitet ljudi,koji žive sa multiplom sklerozom.

Srdačno Vas pozdravljamo.
Lidija Guberinić“