fbpx

Omladinski parlament Župe počeo sa radom

Večeras je u Domu Carine u Župi održana konstitutivna sjednica Omladinskog parlamenta Župe. Organizovanje ovog događaja je proisteklo iz projekta Mi hoćemo, mi možemo finansiranog od strane Fonda za aktivno građanstvo, a kojeg sprovodi Omladinski pokret Župa uz podršku organizacije Župa u srcu.

Kako je u uvodnom obraćanju rekao Jovo Radulović iz organizacije Župa u srcu rad Omladinskog parlamenta Župa je zamišljen da bude mjesto za druženje mladih, razmjenu ideja i mišljenja i raspravljanje o načinima poboljšanja uslova života za mlade.On je dalje dodao:  ”Brojne su mogućnosti i prostor u kojim mladi iz Omladinskog pokreta i ovog parlamenta mogu da djeluju. Trend Evropske unije je podrška mladih u ruralnim oblastima, pa se kroz brojne programe i podrške nastoji pokrenuti aktivizam kod mladih, volonterizam, ali i neformalne obuke, druženja, studijska putovanja i sl. Mladi svojim inicijativama mogu da mijenjaju svijet oko sebe i čine ga boljim.”

Kako je kazao Radulović brojni mladi uslijed neaktivnosti većine u zajednici nemaju ni sami previše ideja, nedovoljno su obučeni u mnogim oblastima, a nemaju dovoljno ni praktičnog znanja.

”Mladi previše očekuju da njihove probleme rješava neko drugi i otuda i velika pasiviziranost u brojnim aktivnostima. Intelektualni doprinos mladih svome zavičaju je na veoma malom nivou. Otuda je nastala ideja o formiranju Omladinskog parlamenta koji je osmišljen kao mjesto na kom mladi mogu iznijeti svoj stav, mišljenje, pokrenuti inicijativu da se riješi neki zajednički problem, pokrenuti inicijativu o organizovanju nekih događaja za mlade, donositi nove ideje koje će moći da se realizuju i kroz projekte Omladinskog pokreta Župa.”

Po Raduloviću, Omladinski parlament bi trebao da podstiče aktivnije učešće mladih Župe u konkursima razmjene studenata, Erasmus programu, učestvovanju na konkursima za stipendiranje, organizovanje neformalnih obuka za mlade u IT tehnologijama i znanjima stranih jezika, učestvovanju na konkursima brojnih donatora koji podržavaju veću angažovanost mladih. ”Mladi treba da postiču stvaranje preduzetništva i start up preduzeća koja mogu da se osnuju u Župi čime će se doprinijeti ostanku mlade populacije u Župi.”

Radulović je poručio da će se okupljanjem i radom kroz Omladinski parlament Župe uticati na motivisanost i ostalih u zajednici da uzmu učešće u projektnim aktivnostima. ”Podstaći će se rad drugih prije svega organa lokalne samouprave na poboljšanju uslova za život i rad mladih u Župi.”’

Radulović je nakon izlaganja prepustio mladima da izaberu predsjednike Omladinskog parlamenta kojeg je osnovalo 25 mladih Župe. Oni su izabrali Dejana Raškovića i Marijanu Mirković koji će u sledećih godinu voditi i koordinisati rad Omladinskog parlamenta.

Mladi su na kraju usvojili i Manifest mladih Župe-deklaraciju koja će im biti vodilja u budućima aktivnostima i radu. Nakon sastanka druženje je nastavljeno uz muziku i koktel.

[themepacific_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%”]Više informacija o projektu Aktivni mladi[/themepacific_box]