fbpx

Održan okrugli sto „Poreski propisi od značaja za razvoj filantropije“

Fond za aktivno građanstvo – fAKT, organizovao je u četvrtak 03.10.2013. u hotelu “Podgorica”, u Podgorici, okrugli sto “Poreski propisi od značaja za razvoj filantropije“.

P1010101

Okrugli sto jer realizovan u okviru projekta „SIGN za održivost“ (SIGN for Sustainability), koji realizuje SIGN (Southeast Europe Indigenous Grantmakers Network) – mreža domaćih donatorskih organizacija iz jugoistočne Evrope, a koji finansira Evropska Unija kroz Program podrške civilnom društvu (Instrument for Pre-accession Assistance (IPA) Civil Society Facility (CSF)) i sufinansira Balkanski fond za demokratiju.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je doprinos stvaranju podržavajućeg okvira za razvoj filantropije, društveno odgovornog poslovanja, građanskog aktivizma i međusektorskog dijaloga na regionalnom i nacionalnom nivou.

U uvodnom obraćanju, Anto Janković, Menadžer programa filantropije u fAKT-u, predstavio je ključne komponente projekta SIGN: 1) prvu regionalnu Akademiju održivosti, koja će se paralelno realizovati u svih pet zemalja u regionu (Crna Gora, BiH, Srbija, Kosovo i Makedonija) u cilju jačanja kapaciteta nevladinih organizacija; 2) izradu standarda za prikupljanje sredstava, koji su usmjereni na unaprijeđenje transparentnosti u radu civilnog sektora i 3) studiju, čiji je autor Dragan Golubović, koja daje prikaz poreskih politika zemalja u regionu, koje se odnose na razvoj filantropije, uz  konkretne preporuke za svaku zemlju pojedinačno.

Danka Latković, šefica Kancelarije za saradnju sa NVO Vlade Crne Gore, predstavila je ključne komponente iz Nacrta Strategije razvoja NVO u Crnoj Gori, koje se odnose na oblast filantropije i društvene odgovornosti, ukazavši pritom na činjenicu da je neophodno usaglasiti Zakon o porezu na dobit sa novim Zakonom o NVO, koji je donijet 2011. godine, a koji obuhvata znatno veći broj oblasti od javnog interesa.

Biljana Maslovarić, Predsjednica Upravnog odbora Fonda za aktivno građanstvo ukazala je na značaj korporativne filantropije za obezbjeđene dugoročne održivosti civilnog sektora, u cilju rješavanja ključnih problema u zajednici. Da postoji značajan potencijal za razvoj filantropije potvrdilo je i istraživanje o stavovima građana vezano za filantropiju, koje je pokazalo s jedne strane prilično ohrabrujuće rezultate, kada je u pitanju spremnost za davanje, a s druge strane, potrebu da se kreira institucionalan okvir za podsticanje filantropije,.

Bosiljka Vuković, šefica Odjeljenja za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj, Ministarstva održivog razvoja i turizma, predstavila je Mrežu za društvenu odgovornost i ukazala na potrebu da se pitanje filantropije integriše u Politiku društvene odgovornosti, čiji nacrt je upućen ka Vladi, kao i u državnu Strategiju održivog razvoja.

Dragan Golubović je predstavio ključne poreske propise koji se odnose na oblast filantropije u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na ključna postojeća zakonska ograničenja i preporuke, u cilju unaprijeđenja institucionalnog okvira za razvoj filantropije u Crnoj Gori.

  • Obraćanje g.đe Danke Latković možete preuzeti ovdje.
  • Obraćanje g.đe Biljane Maslovarić možete preuzeti ovdje.
  • Prezentaciju g.dina Dragana Golubovića možete preuzeti ovdje.
  • Izvod iz studije „Poreski propisi od značaja za razvoj filantropije u zemljama Jugoistočne Evrope“ možete preuzeti ovdje.
  • Zaključke sa okruglog stola možete preuzeti ovdje (USKORO).
  • Fotografije sa skupa možete pogledati u prilogu: