fbpx

Udruženje ljubitelja Gorice: “Mediteranski vrt – Otvoreni Herbarijum”

Program “Filantrofija za zelene ideje”
Organizacija: Udruženje ljubitelja Gorice, Podgorica
Naziv projekta: “Mediteranski vrt – Otvoreni herbarijum”
Odobreni iznos: 4.000 EUR

Grupa građana, Udruženje ljubitelja brda Gorice i ljubitelji prirode, formirana su sredinom novembra 2012. godine radi zaštite i promocije prirodnih potencijala brda Gorica i drugih zelenih površina u gradskom području i zemlji. Grupa aktivnih ljubitelja prirode postavila je zadatak da zaustavi devastaciju najposjećenije rekreativne zone grada, parka i brda, Gorice kroz akcije građana, kao i da promoviše aktivno učešće građana svih uzrasta kako bi se očuvale i valorizovale zelene površine u okolini grada.

Mediteranski vrt na Gorici je jedan od projekata koji u osnovi imaju za cilj očuvanje endemičnih vrsta specifičnih za ovu oblast i zaustavljanje daljeg širenja invazivnih biljnih vrsta. Ova botanička bašta će biti inkubator za njegov rast i razvoj, kao i oaza u okviru koje će se realizovati nastave na otvorenom i nastava za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Pored zaštite i valorizacije postojeće flore i faune, Mediteranski vrt obogaćen je novim zasadima brazilskog jasmina, kamelije i drugih mediteranskih biljaka koji će obojiti ovu oblast.