fbpx

Izabrani pobjednici nacionalnog takmičenja za Zelene ideje 2023.

“Doprinos razvoju održivog eko turizma“, „Bebeep” i “Jačanje lokalne ekonomije i zaštite prirode gljivarenjem” finalisti su ovogodišnjeg takmičenja konkursa za Zelene ideje koje su izabrane da predstavljaju Crnu Goru na Regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana.

Doprinos razvoju održivog eko turizma je ideja Društva mladih ekologa iz Nikšića, koja se bazira na izgradnji pontonskog splava sa kućicom na Slanom jezeru, sa ciljem turističke valorizacije i ekološke promocije jezera.Ideja promoviše očuvanje životne sredine na način da će se za potrebe rasvjete, mobilnih uređaja, fižidera koristiti solana energija dobijena posredstvom solarnih panoa koji će biti  postavljeni na krovu splava, a hrana koja se bude spremala na splavu termički će se obrađivati po principu kuvanja na suncu.

 

BeBeep.me “carpooling” platforma omogućava korisnicima jednostavniji i udobniji prevoz, kao i da uštede novac na međugradskim putovanjima tako što će podijeliti troškove (benzina, putarina, itd.) sa jednim ili više drugih korisnika.

Fokus platforme biće na bezbjednosti korisnika, a razvili su je trojica entuzijasta iz Podgorice, Petar Sekulić, Marko Lalić i Ivo Rasović. Sistem ocjenjivanja omogućava korisnicima da pregledaju i procijene svoje potencijalne partnere u vožnji prije nego što prihvate putovanje. Online plaćanje će pružiti dodatnu sigurnost u finansijskom smislu, a korisnici će moći da stvore zajednicu koja će njihovo putovanje učiniti ugodnim i bezbjednim iskustvom. Carpooling doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i potrošnju fosilnih goriva, te na taj način doprinosi očuvanju životne sredine.

 

Jačanje lokalne ekonomije i zaštite prirode gljivarenjem” je ideja Danila Novovića iz Pljevalja, bazirana na brendiranju sušenih ili fermentisanih gljiva kao finalnog prozivoda pljevaljskog kraja. Terenska edukacija lokalne zajednice o načinu održivog sakupljanja gljiva, u okviru koga će se podići svijest o značaju i potrebi zaštite šuma, kroz uticaj gljivarstva na sami šumski ekosistem. Predviđenom izgradnjom sušare, koja će lokalnom stanovništvu omogućiti da na lakši način pređu sa prodaje sirovog proizvoda na znatno isplativiji finalni proizvod, značajno će uticati i osnažiti lokalnu ekonomiju.

Na takmičenju u organizaciji Balkan Green Foundation, koje se ove godine krajem oktobra održava u Crnoj Gori, učestvovaće sa po tri predstavnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, koji su odabrani od strane partnerskih fondacija.

Ukoliko na Regionalnom forumu nijedna od tri ideje iz Crne Gore ne osvoji nagradu, najbolje rangirana će od Fonda za aktivno građanstvo dobiti finansijsku podršku u iznosu od 2,000 EUR.