fbpx

„Iskre“ po šesti put zasijale u Zetskom domu

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) je dodijelio godišnje nagrade „Iskra“ subjektima koji su filantropskim djelovanjem dali značajan doprinos društvu u prethodnoj godini. Svečana dodjela nagrada je po šesti put,  poštujući simboliku filantropije, upriličena u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, koje je i sagrađeno zahvaljujući filantropskim aktivnostima.

ISKRA 2014

Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici dobila je kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro, koja je od početka rada donirala preko dva miliona eura u društveno odgovorne svrhe, a u tekućoj godini pomogla zajednicu kroz brojne aktivnosti.

Sadrija Sako Dacić, koji živi i radi u Njemačkoj, nagrađen je za individualni doprinos. Dacić je u poslednjih nekoliko godina finansijski pomagao crnogorsko zdravstvo, studente, siromašne porodice, kao i obnavljanje vjerskih objekata.

„Iskru“ za doprinos dijaspore dobila je redakcija web magazina “Gusinje-Plav” iz Njujorka,  preko kojeg je od 2002. godine do sada prikupljeno skoro milion dolara u humanitarne svrhe.

ISKRA 2014

Specijalna nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Vasu Ćukoviću, čiji je najveći legat Specijalna bolnica u Risnu, za izgradnju koje je zavještao veliki dio svoje imovine.

Pored nagrada, dodijeljeno je i pet specijalnih priznanja. Za medijski doprinos i posvećeni angažman u povezivanju crnogorskih iseljenika i matice nagrađena je novinarka RTCG Olivera Vukadinović.

Udruženje Roditelji nagrađeno je za građanski doprinos opštem dobru i humanitarnu akciju „Podijelimo, jer zajedno možemo više“, dok je specijalno priznanje za humanost i solidarnost dobila Bisera Mustafić, staropodgoričanka, koja je inicirala i organizovala mnogobrojne akcije za podršku onima kojima je ta pomoć neophodna.

ISKRA 2014

Damira Kalač, novinarka portala „Vijesti“, dobila je priznanje za građanski aktivizam, prevashodno angažmanom u oblasti zaštite životne sredine i inicijativom za uređenje Ćemovskog polja.  Za podršku zajednici priznanje je dobio Radomir Cakan Novaković, koji je podršku zajednici iskazao kroz odnos prema zaposlenima, podršku razvoju sporta i pružanjem pomoći najranjivijim grupama.

Iako se ne nalaze među dobitnicima, pohvaljene su kompanije Azmont Investments, Crnogorski Telekom, Telenor i Coca-Cola Hellenic, koje su kroz svoje aktivnosti prepoznale značaj filantropije i društveno odgovornog poslovanja i od kojih se u narednom periodu očekuju još značajniji pomaci i izdvajanje za opšte dobro.

Dodjelu nagrade „Iskra“ organizuje FAKT u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije.

ISKRA 2014

O DOBITNICIMA

Olivera Vukadinović

OLIVERA JE ČESTO BIVALA KLJUČNA SPONA (A PONEKAD I JEDINA…) IZMEĐU UDRUŽENJA CRNOGORSKIH ISELJENIKA I MATICE, I TAKAV NJEN NEUMORNI I POSVEĆENI ANGAŽMAN JE NEUPITNO DOPRINIO OPŠTEM DOBRU.

ISKAZUJUĆI SVOJU ZAHVALNOST OLIVERI NA DUGOGODIŠNJOJ PODRŠCI, SAVEZ CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA U NJEMAČKOJ JE NAPISAO SLJEDEĆE:

olivera vukadinovic

“Naš rad od samog početka bio je prezentiran javnosti putem nacionalne televizije zahvaljujući gospodji Vukadinović – mnogobrojne reportaže su medijskim putem pratili svi naši gradjani širom svijeta, saznali čime se nas Savez bavi i na taj način došli do nas. Gospodja Vukadinović nije podržala samo nas, već i sva udruženja I klubove širom svijeta, neumornim radom pokušavajući svim crnogorskim gradjanima da omogući da saznaju gdje se nalaze naši ljudi, cime se bave… I zato je Oliverin rad poznat u svakom udruženju, svakoj državi svijeta gdje se nalaze naši iseljenici.”

Udruženje Roditelji

Udruženje Roditelji je osnovano prije tri godine, i prve aktivnosti udruženja su bile zalaganje da se poboljšaju uslovi u porodilištima. Trenutno imaju oko 300 članova iz cijele Crne Gore, a svakog dana putem portala Roditelji.me i na Fejsbuk grupi udruženja komuniciraju sa izuzetno velikim brojem roditelja. Mnogobrojne su oblasti u kojima djeluju, upravo one u kojima su prepoznali ključne probleme sa kojima se roditelji u Crnoj Gori suočavaju, kao što su: prebukiranost u vrtićima u velikom broju opština (peticiju za rješavanja ovog problema potpisalo preko 6,000 građana); brojni problemi u školama – od nepraktične organizacije časova i neusklađenosti sa radnim vremenom roditelja, do vršnjačkog nasilja, zatim nezadovoljstvo reformom obrazovanja, loša infrastruktura škola, nepostojanje produženih boravaka, nedovoljna podrška društva i države jednoroditeljskim porodicama…

udruzenje roditelji

U udruženju kažu da nijesu uspjeli u zagovaranju da se uvedu besplatni udžbenici u osnovnim školama, kao i da se škole obavežu na organizovanje produženog boravka, ali kažu i da neće prestati da traže i objašnjavaju zašto nam je to svima potrebno.

Pokušavaju i da pomognu socijalno ugroženim porodicama kojih na njihovom spisku ima oko 200, sa oko 500 djece, a to rade kroz humanitarnu akciju Podijelimo, jer zajedno možemo više, koja je ovog septembra organizovana po 4. put, kako bi se porodicama pomoglo da na adekvatan način opreme svoju djecu za školu. Akciji su se do sada odazvali mnogobrojni građani, ali i preduzeća.

Upravo je ova akcija pokazala da bi svi mogli imati dovoljno, ako bi svako dao koliko može! A takve akcije moraju imati pokretače kojima se vjeruje, koji rade za dobrobit društva.

Bisera Bisa Mustafić

“Gospođa Bisera Bisa Mustafić je staropodgoričanka, koja je čitav svoj život posvetila onima kojima je pomoć prijeko potrebna. Zadnjih 15 godina, Bisa je inicijator prikupljanja garderobe i namirnica, higijenskih potrepština i starog namještaja među kolegama u kolektivu JP“Tržnice i pijace“, kako bi ovu pomoć uputila onima kojima je najpotrebnija. Najvažniji je njen senzibilitet za marginalizovane grupacije, kao što su djeca u dječjem domu „Mladost“ u Bijeloj, Dom starih u Risnu, Ustanova za odrasle na Komanskom mostu, i Centar za korisnike psiho-aktivnih supstanci Kakaricka gora.

bisa

Bisa humanitarne akcije inicira sama, a ostvaruje u saradnji sa svojim prijateljima i kolegama iz preduzeća ”Tržnice i pijace” kao i preko drugih vezanih preduzeća: „Komunalne usluge”, „Vodovod”, „Deponija”…. Evo nekih od akcija, koje je Bisa organizovala, ili učestvovala u njihovoj organizaciji:

 • Za pomoć Aldinu – Dadu Mujahodžiću (teško nastradalom prilikom skoka u Cijevnu 2004. god),  Bisa je uspjela za samo sat vremena da prikupi donaciju od pijačnih zakupaca na tadašnjem „Tuškom putu“ od 1,000 eura,
 • Organizacija humanitarnog koncerta i donatorske večeri za pomoć Aldinu,
 • Donacija hrane, igračaka i garderobe za dječji dom „Mladost“ u Bijeloj
 • Donacija hrane ustanovi Kakaricka gora,
 • Donacija posteljine Sigurnoj ženskoj kući

Kada je jedan Srđan sa svojom majkom dospio u Sigurnu žensku kuću, Bisera je omogućila njegovoj majci da dobije po povoljnim uslovima pijačno mjesto u JU“Pijace i tržnice“. Od dana kada je Srđu i njegovu majku uzela “pod svoje krilo“ , Bisera je postala druga Srđina majka, prateći njegov uspješan razvoj i u sportu, kroz dostignuća iz oblasti karatea, gdje je Srđa do sada, bodren Bisom i svojom majkom, osvojio oko 120 medalja, od čega najviše zlatnih.

Bisa je veoma draga i omiljena među romskom populacijom koji rade u JP“Tržnice i pijace“, gdje radi i Bisa, koja kroz sindikalnu djelatnost posebno pomaže pripadnike romske populacije, zbog čega je mnogi zovu BISA MAJKA.

 Ako, mogu da kažem, Bisa je svoj život posvetila drugima i ovaj filantropski doprinos nema cijenu.“

Damira Kalač

DAMIRA JE NOVINARKA PORTALA VIJESTI: AKTIVNA I ANGAŽOVANA.

damira

ONO ŠTO POSEBNO PREPORUČUJE DAMIRU ZA OVO PRIZNANJE JE NJEN ANGAŽMAN NA ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE I PODIZANJU EKOLOŠKE SVIJESTI. Damira je u godini za nama samoinicijativno izvještavala o ekološkoj situaciji na Ćemovskom polju i time skrenula veliku pažnju javnosti i nadležnih službi na sve protivzakonite radnje koje su svakodnevica na ovom području.

Damira je i jedan od pokretača ideje da se projekat uređenja Ćemovskog polja kandiduje za dobijanje sredstava kroz akciju Ministarstva Finansija i UNDP „Budi Odgovoran“, i može se reći da su dobijena sredstva u iznosu od 50.000 EUR velikim dijelom njena zasluga, jer se šira društvena zajednica kroz serije njenih tekstova upoznavala sa trenutnom situacijom na Ćemovskom polju, šumi i parku, kao i sa istorijatom, florom i faunom Ćemovkog polja.

Damira je i pokretač je web sajta o Ćemovskom polju na kome se nalazi mnoštvo tekstova o prethodnim i tekućim akcijama uređenja, dobrim i lošim primjerima, kao i edukativna rubrika koja se zove „Eko čas”. Kao ekološki aktivista, Damira je i jedan od osnivača prvog parka za pse u Crnoj Gori koji se, takođe, nalazi na Ćemovskom polju, a koji će se od dobijenih sredstava iz akcije „Budi Odgovoran“ dodatno unaprijediti i modernizovati.

Radomir Cakan Novaković

Ovo ISKRA je odavanje priznanja načinu poslovanja i djelovanja g-dina Novakovića, koji pokazuje da sticanje profita podrazumijeva i vraćanje zajednici, počevši od odnosa prema zaposlenima, preko podrške razvoju sporta, do podrške najranjivijim grupama.

cakan

Vjerujem da svi pamtimo gest g-dina Novakovića od prije 2 godine, kada ga je vjernost firmi i posvećenost radu, inspirisala da četvoro svojih radnika nagradi sa novim automobilima. A mnogi su zapamtili i to što skromni poslodavac nije želio da razgovara sa novinarima o ovom gestu, pa je samo kratko poručio da je to uradio „zbog četvoro dobrih ljudi i radnika, a ne zbog medija“J

Svoje dobre i posvećene radnike je nagradio i 12-dnevnim krstarenjem – 14 radnika Padrino Monta je zasigurno uživalo u poklonu svog poslodavca.

Sportisti i sportski klubovi iz Bara znaju da mogu računati na podršku gospodina Novakovića, i to je mnogo puta dokazao kako materijalnom, tako i finansijskom podrškom. Takva je pomoć često stizala i do djece iz socijalno ugroženih porodica, kao i do djece bez roditeljskog staranja iz Doma u Bijeloj.

Adriatic Marinas – Porto Montenegro

Od početka svog rada u CG 2007. godine, ova je kompanija donirala, odnosno opredijelila preko dva miliona eura u društveno-odgovorne svrhe. U godini za nama, posebnu pažnju je privukao projekat pod nazivom ZAJEDNO ZA ZAJEDNICU.

danilo

Evo i zašto: u cilju razvoja i poboljšanja kvaliteta  života u Tivtu i na području Boke Kotorske, kompanija je u godini za nama  realizovala više različitih akcija pod zajedničkim nazivom Zajedno za zajednicu, u saradnji sa lokalnim javnim ustanovama i nevladinim organizacijama, i uz aktivno učešće zaposlenih iz svih sektora kompanije. Nabrojaćemo neke od akcija:

 • Uredjenje malog gradskog parka u centru grada
 • Uklanjanje grafita sa fudbalskog terena Arsenal
 • Renoviranje stadiona za mali fudbal u Velikom gradskom parku
 • Dobrovoljno davanje krvi
 • Uredjenje kosarkaskog I fudbalskog terena u Velikom gradskom parku
 • Uređenje enterijera u O.Š. Drago Milović

Ove je godine Porto Montenegro opredijelio preko 100,000 eura za podršku razvoju lokalne zajednice, od čega je u projekat ZAJEDNO ZA ZAJEDNICU uloženo oko 40,000 eura.

WEB MAGAZIN ”GUSINJE-PLAV” (NJUJORK)

Čovjek velikog srca porijeklom iz Gusinja (kako je to u nominacija kazala Asmina Omeragić iz fondacije Euro za Gusinje), Rafet Hot je preko ovog portala uspio  – kao direktni organizator ili  jedan od donatora – da prikupi zajedno sa saradnicima, u raznim humanitarnim akcijama  za bolesne i siromašne, zatim za sportska udruženja i klubove uglavnom iz Gusinja i Plava, skoro milion dolara od 2002. godine do sada .

web magazin

Kao naročito vrijedne pažnje izdvajamo sljedeće akcije pomoći:

–   Dino Canović , prikupljeno $33.450.00

–   Anela Bicić – $141.770.00

–   Aldin Mujahodžić $29.542.00

–   Hava Feratović  $78.623.00

–   Gočevic Almin   $32.890.00

–   Osmančević  Jasminka i Jasmina  $39. 450.00

–   Sahmanović  Nadžija  $51. 280.00

–   Izgradnja puta Kruševo- Bor Radončića $30.220.00

–  Fudbalski Klub “Jezero”  $31.000.00

Svakog ljeta, za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, u saradnji sa NVU” HELP” iz Plava,  putem web magazine se organizuje prikupljanje sredstava za njihovo ljetovanje na moru.

Na web portalu se objavljuju javni apeli, pisma podrške ili zahvalnosti ne samo za sve gore navedene humanitarne akcije, već i informacije o drugim aktivnostima, koje su pokretali kako organizacije u dijaspori tako i u zavičaju.

Sadrija Sako Dacić

dacic

O FILANTROPSKOM DOPRINOSU GOSPODINA DACIĆA ĆE NAM (VJERUJEMJ) VIŠE NEGO DOVOLJNO REĆI SLJEDEĆE:

 • Donacija Domu zdravlja Rožaje u iznosu od 35.000 eura te dodatno sakupljenih 13.000 – ukupno 48.000 eura za dom zdravlja
 • Od 2005.god. 18 studenta iz Crne Gore dobija stipendiju od gospodina Dacića u iznosu od 150, 200 ili 300 eura u zavisnosti od mjesta studiranja
 •  Finansirao putovanje MoMSIC-a (Montenegrin Medical Students International Committee) na Generalnu Skupštinu studenata medicine koja je održana u Indiji.
 • Izgradio tri kuće za siromašne porodice u Rožajama
 • Više puta sponzorisao putovanja i turneje Kulturno umjetničkog društva Vrelo Ibra iz Rožaja.
 • Bio domaćin delegaciji IPA Montenegro (International Police Association Montenegro) tokom njihovog boravka na kongresu u Berlinu.
 • Donirao novac za renoviranje crkve u selu Bijela Crkva u Rožajama
 •  Donirao novac za izgradnju više džamija na sjeveru Crne Gore, izgradnju jedne je u potpunosti finansirao
 • Donirao 35.000 eura za izgradnju Islamskog centra u Podgorici
 • Ispostavi policije u Rožajama donirao više kopir aparata
 • Donacija za izgradnju mosta preko Ibra u selu Crnča kod Rožaja

Donirao 5.000 eura kada je 2012.godine sjever Crne Gore pogodilo nevrijeme

VASO ĆUKOVIĆ – POSTHUMNO 

Po sumi novca koju je opredijelio u dobrotvorne svrhe, Vaso Ćuković je najveći filantrop u istoriji Crne Gore – i njegov najveći legat je Specijalna bolnica u Risnu, za čiju je izgradnju zavještao veliki dio svoje imovine – tadašnjih 600,000 dolara uloženih u izgradnju bolnice, danas vrijede preko 7 miliona dolara… Ali umjesto naše priče, pogledajmo dio dokumentarnog filma, snimljenog u produkciji Bolnice „Vaso Ćuković“i FON produkcije.

Screen Shot 11-28-14 at 04.39 PM

Slobodan Ćuković u ime porodice Ćuković primio Specijalnu nagradu za životno djelo koja je posthumno dodijeljena najvećem filantropu Crne Gore pok. Vasu Ćukoviću.

Slobodan Ćuković u ime porodice Ćuković primio Specijalnu nagradu za životno djelo koja je posthumno dodijeljena najvećem filantropu Crne Gore pok. Vasu Ćukoviću.

Foto galeriju sa dodjele možete pogledati ovdje.