fbpx

„ISKRA“ zasijala sedmi put

ERS_7223

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“ kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. „Iskra“ je dodijeljena u pet glavnih i četiri specijalne kategorije, a ove godine organizatori su uručili i posebne zahvalnice.

Nagradu za doprinos na nacionalnom nivou, koja je dodijeljena nakon dvije godine pauze,  dobila je kompanija Mezon iz Danilovgrada. U 2015. godini donirala je preko pola miliona eura u razvoj sporta, zdravstva i stipendiranje mladih, a istakla se donacijom od 300 hiljada eura za adaptaciju i rekonstrukciju bazena u Nikšiću.

Firma Luštica Development iz Tivta nagrađena je za doprinos lokalnoj zajednici, u koju je ove godine uložila preko 200 hiljada eura. Sa Opštinom Tivat sklopila je ugovor o podršci lokalnim organizacijama i javnim ustanovama u obrazovnim, kulturnim i sportskim projektima.

„Iskra“ za doprinos dijaspore pripala je Udruženju crnogorskih iseljenika u Istanbulu, koje podržava pojedince i organizacije iz Crne Gore, pomaže crnogorske studente u Turskoj i jača privrednu saradnju dvije zemlje. Nagradu za individualni doprinos dobila je Mirsada Šabotić, nastavnica iz Rožaja, koja je svojim aktivizmom ostvarila veliki napredak u oblasti kulture, nauke i obrazovanja u tom gradu.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena kapetanu Milošu Vukasoviću, prvom crnogorskom diplomati u Latinskoj Americi, u kojoj je osnovao donatorsko društvo, pomogao gradnju prve pravoslavne crkve i ostao zapamćen kao dobrotvor crnogorskih pomoraca i doseljenika.

ERS_7529

Pored glavnih nagrada, dodijeljena su i četiri specijalna priznanja. Za korporativnu filantropiju priznanje je dobila Societe Generale banka Montenegro, dok je specijalno priznanje za humanost i solidarnost uručeno doktoru Radovanu Mijanoviću. Za podršku zajednici priznanje je odato Fondu za razvoj Kuča, a specijalno priznanje za građanski doprinos pripalo je doktorici Valentini Kalinić.

Motivisan velikim brojem filantropskih akcija, FAKT je ove godine uručio i zahvalnice za doprinos opštem dobru. Zahvalnice su dobili dnevni listi Dan, nevladino udruženje Zinak, Komercijalna banka AD Budva, Crnogorski Telekom, kompanija Montenomaks C&L, preduzeće “BM Kameleon” i firma Boka Gard.

ERS_7394

Svečana dodjela sedme „Iskre“ organizovana je u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju. Nagradu dodjeljuje FAKT u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i „Čarls Stjuart Mot“ fondacije.