fbpx

“ISKRA” zablistala peti put (FOTO)

Nagrađeni pojedinci i kompanije koji su razvijali filantropiju

Dobitnici ISKRE sa organizatorima

Dobitnici ISKRE sa organizatorima

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je sinoć u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ godišnje nagrade subjektima koji su u prethodnoj godini svojim angažmanom razvijali filantropiju i širili vrijednosti solidarnosti i humanosti.

Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici dobilo je preduzeće Neckom iz Nikšića, Bošnjačko udruženje Plavljana i Gusinjana „Behar“ nagrađeno je za doprinos dijaspore, dok je nagradu za individualni doprinos dobila Nada Radimir, koja je u Crnu Goru vratila veliki broj predmeta umjetničkog, istorijskog, kulturnog i etnografskog značaja iz nasljeđa poznatih pomorskih porodica. Specijalna nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno, Pavlu Popoviću, Crnogorcu koji je živio u Argentini odakle je svojim dobročinstvom stalno pomagao svoju domovinu.

Pored nagrada “Iskra”, dodijeljeno je i pet specijalnih priznanja: za doprinos razvoju filantropije nagrađen je princ Nikola Petrović, za građanski doprinos Anka Đurišić, direktorica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Staze“ iz Podgorice, dok je specijalno priznanje za medijski doprinos dobila Marijana Bojanić, zamjenica direktora TV Vijesti. Kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro i Crnogorski Telekom takođe su dobili specijalna priznanja, i to za razvoj lokalne zajednice, odnosno korporativnu filantropiju.

Ove godine nagrada „Iskra“ dodijeljena je peti put, a sa svečane ceremonije dodjele poslata je poruka o važnosti njegovanja pravih vrijednosti u društvu i podsticanja svakog pojedinca na ljepotu davanja i podrške onima kojim je to najpotrebnije.

Jubilarnu dodjelu nagrade „Iskra“ organizovao je FAKT u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu i Ministarstvom za održivi razvoj i turizam, a uz podršku Evropske komisije*, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler, Čarls Stjuart Mot fondacije i kompanija SIEMENS i ING-INVEST.

Filantropija je naziv za dobrovoljnu akciju za opšte dobro i opisuje davanje koje podrazumijeva šire i razvojne potrebe, kao što je podrška kulturi, nauci, zaštiti životne sredine, civilnom društvu ili razvoju demokratije.

—————-

* kroz Program podrške civilnom društvu (Instrument for Pre-accession Assistance (IPA) Civil Society Facility (CSF))