fbpx

Dobitnici nagrada i priznanja za filantropiju ISKRA 2023.

Žiri za dodjelu nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“ odlučio je da za 2023. dodijeli  četiri nagrade i osam specijalnih priznanja.

Nagrade:

  • Nagrada za individualni doprinos – Radovan Petranić
  • Nagrada za dopinos dijaspore – Dina i Ahmet Kurmemaj
  • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici –  Kalamper d.o.o.
  • Nagrada za dobročinstvo (posthumno) – Dragan Radulović

Specijalna priznanja za građanski doprinos opštem dobru:

  • KIC POP HOR
  • Udruženje ljubitelja Gorice i prirode
  • Dragoljub Radulović
  • Moto klubovi Familija i No limit bikers

Specijalno priznanje za mlade filantrope – Denisona i Merljinda Beriša

Priznanje za podršku djeci i mladima – Mercator CG d.o.o.

 

Nikšićanin Radovan Petranić, dobitnik je nagrade za individualni doprinos. Volonter u opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Nikšić, kao i organizaciji „Ana Đoković – in memoriam“, Radovan je dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, koji je preko 70 puta darivao krv, kao i trombocite za djecu oboljelu od karcinoma. Učesnik je i pokretač brojnih dobrotvornih akcija, zahvaljujući kojima su stotine pojedinaca i porodica dobile hranu, odjeću, obuću, bolje uslove stanovanja ili jednokratnu novčanu pomoć. U mnoge je domove Radovan unio radost i vjeru u bolji život, ne samo u njegovom Nikšiću, već i širom Crne Gore.

Dina i Ahmet Kurmemaj, porijeklom iz Bara i Ulcinja, do sada su donirali preko 500 hiljada dolara za različite namjene i različitim institucijama u Crnoj Gori: od Bijelog Polja, preko Nikšića i Podgorice, do Bara i Ulcinja. Samo u godini za nama, porodica Kurmemaj je za Opštu bolnicu Bar opredijelila donaciju vrijednu 150.000 eura, zahvaljujući kojoj je kupljeno bolničko vozilo vrijednosti oko 40.000 eura, operacioni sto vrijednosti 47.000 eura, zatim oprema i aparati za odjeljenje pedijatrije, ultrazvučna sonda, kao i oprema za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Krajem prethodne godine, donirali su 100 hiljada dolara za 70 osoba mlađe dobi sa dijabetesom tipa 1 iz Bara, Ulcinja, Plava, Gusinja i Rožaja. Ove izuzetno značajne donacije su dodijeljene posredstvom humanitarne fondacije “Trojet Tona” (“Naš zavičaj”), čiji su Dina i Ahmet Kurmemaj članovi, uz brojne naše iseljenike koji dugo žive i rade u Americi, ali nikad nijesu zaboravili svoj zavičaj i svoju domovinu.

Nagrada za dobročinstvo posthumno se dodjeljuje Draganu Raduloviću, jednom od najznačajnih crnogorskih pjesnika. Osim po pjesmama za djecu, zauvijek će ostati upamćen i po televizijskim emisijama za najmlađe koje je uređivao,  naročito po ciklusu dokumentarnih emisija “Mali veliki”. Uvijek je djecu tretirao kao ravnopravne sagovornike, velike drugare i dobre ljude, znajući da se jedino sa te pozicije može nešto pravo i pošteno raditi za njih. Djeci je davao glas i umjesto njih govorio „Hoćemo kući“, jer svakom je djetetu potrebna kuća, makar i pjesnička. Borio se da „Tama ne ugasi mrak“, obasjavajući svojim pjesmama i prve tuge i dječije snove.Pamtićemo ga po neumornoj posvećenosti dobrobiti djece, po borbi za njihova prava, za bolje i humanije društvo. Zato je ova Iskra davno izvijena za Dragana Radulovića, pjesnika koji nas podsjeća da se dobrim čovjekom postaje kad su nam mali veliki…

Privredno društvo Kalamper je dobilo nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. Odgovornost za napredak lokalne zajednice ugrađena je u temelje korporativne kulture i identitet ove kompanije, koja od početka svog poslovanja 1992. godine izdvaja značajna sredstva u filantropske svrhe. Tokom 2023. godine, opredijelili su oko 45.000 eura za liječenje pojedincima, za socijalno ugrožene sugrađane, za podršku mladim sportistima, lokalnim nevladinim organizacijama, za nabavku kompjutera za dvije srednje škole u Baru, kao i za učešće u brojnim humanitarnim akcijama.

KIC pop hor je dobitnik specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru. Okupljeni sa zajedničkom idejom da pjesmom i afirmacijom antifašizma šire ljubav, grupa entuzijasta KIC pop hora, od svog osnivanja 2017. godine je imala preko 90 koncerata. Mnogobrojni ansambl okuplja ljude raznih generacija i zanimanja, od studenata do penzionera. Sa svojim autentičnim repertoarom, učesnici su i brojnih humanitarnih i volonterskih akcija, a svoju popularnost, jedinstvenim muzičkim izborom koji spaja sve generacije, stekli su i van granica naše zemlje, pa su često rado viđeni kako u regionu, tako i šire. KIC pop hor pjesmom širi ljubav, pozitivne emocije i ogromnu energiju kao pravi muzički ambasador svoje zemlje.

Dobitnik istog specijalnog priznanja, Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, još od 2014. godine  organizuje redovne volonterske akcije uklanjanja viška biljnog otpada, pošumljavanja i protivpožarnih aktivnosti. Zavidan kontinuitet, sa kojim se malo koja volonterska organizacija u Crnoj Gori može pohvaliti, rezultirao je organizovanjem 255 akcija, koje su uspjele okupiti preko 4000 građana svih generacija. Osim toga, Udruženje niz godina stvara raskošni Mediteranski vrt na Gorici, koji je već postao oaza za relaksaciju, edukaciju najmlađih, kao i brojne kulturne i umjetničke događaje. Udruženje je prepoznato i po ekološkim aktivističkim akcijama od kojih su najznačajnije „Ne tunel kroz Goricu!“ (2012/13) i po brojnim protestima protiv devastacije brda Gorica.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru dobio je i Dragoljub Radulović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Župa nikšićka. Zahvaljujući, prije svega, njegovom aktivizmu, polumaturanti u Župi imaju besplatnu ekskurziju, najbolji studenti iz toga kraja stipendiju, novorođenčad naknadu, đaci prvaci poklone, dobitnici diplome “Luča” novčane nagrade, mališani iz vrtića “Mačak” i OŠ “Dušan Bojović” potrebna didaktička sredstva, mobilijar i opremu. Pomogao je da se realizuju  brojne humanitarne i ekološke akcije, da Mjesna zajednica Župa postane primjer uspješnosti ostalim mjesnim zajednicama u Crnoj Gori.

Isto priznanje zavrijedile su organizatori dobrotvornih akcija: Školski karavan, Moto Djeda Mrazevi i dobrovoljno davanje krvi,  u kojima učestvuju mnogobrojni moto klubovi iz cijele Crne Gore. Akciju Školski karavan već pet godina organizuje Moto klub Familija: početkom školske godine, obezbijede putem donacija i uruče školski pribor učenicima osnovnih škola koje se nalaze u ruralnim područjima Crne Gore, a ove godine su obradovali mališane u seoskim školama opština Mojkovac i Kolašin.

Moto klub No limit bikers već četrnaest godina organizuje akciju Moto Djeda Mrazovi, donoseći posebnu radost u Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj. Osim ove akcije, od 2009. godine, dva puta godišnje organizuju dobrovoljno davanje krvi u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, kada motociklisti iz cijele Crne Gore daruju krv.

Specijalno priznanje za mlade filantrope dobile su sestre Denisona i Merljinda Beriša iz Nikšića, djevojke koje nesebično pomažu zajednici, volontiraju, učestvuju u brojnim humanitarnim akcijama, pomažu pripadnicima romske i egipćanske populacije da ostvare zdravstvenu zaštitu, kao i da obezbijede neophodna dokumenta – pružaju ruku pomoći svima. Riječ je o djevojkama koje nastoje da sebe, ali i ostale Rome i Egipćane, što više obrazuju i edukuju o brojnim pitanjima bitnim za funkcionisanje lokalne zajednice, znajući da će znanjem lakše pobijediti predrasude, ali i stvoriti uslove za bolji život.Trude se da većinsko stanovništvo upoznaju sa tradicijom i kulturom Roma i Egipćana, svjesne da samo ukoliko se bolje poznajemo, možemo da se i bolje razumijemo.

Mercator-CG je dobitnik priznanja za podršku djeci i mladima; pravce svog društveno odgovornog djelovanja ova kompanija usmjerava ka djeci i mladima, ranjivim grupama i zaštiti životne sredine. Podršku zajednici u kojoj posluje pruža kako kroz donacije, tako i kroz podršku projektima i uključivanje zaposlenih u akcije za opšte dobro. Ovu godinu obilježile su aktivnosti koje su primarno bile usmjerene na razvoj mladih, vrijednosti preko 26.000 eura. Konkretno, podrška je bila usmjerena na donaciju opreme i održive podrške štampariji NVU „Naša djeca“, mentorsku i profesionalnu podršku Social Impact Award (SIA) projektu, zaključno sa nedavno realizovanim eko konkursom za vaspitno-obrazovne ustanove „Zajedno za IDEAlnu okolinu“ kojim su uvezali dvije važne oblasti za društvo u cjelini: djecu i mlade s jedne, i zaštitu životne sredine sa druge strane.

Nagrade i priznanja će biti dodijeljene 19. januara, na svečanosti u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, na Cetinju.

Dodjelu nagrade „Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo fAKT, u saradnji i uz podršku Privredne komore i Fondacije „Ćano Koprivica“.