fbpx

ISKRA 2022: DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA

Žiri za dodjelu nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“ je donio odluku da se za 2022. godinu dodijele tri nagrade i sedam specijalnih priznanja.

  • Nagrada za individualni doprinos HAJRUDIN LEDINIĆ
  • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici PUT-GROSS d.o.o.
  • Nagrada za dobročinstvo (posthumno) dr DUŠAN KOSOVIĆ
  • Specijalno priznanje za doprinos dijaspore  SAIT LATIĆ
  • Specijalno priznanje za podršku mladima COCA-COLA HBC CRNA GORA
  • Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru HUMANITARNI FOND „HILAL“
  • Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru GORDANA SARIĆ
  • Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru RASEMA HEKALO
  • Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru GRUPA ,,ANA ĐOKOVIĆ – IN MEMORIAM”
  • Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru ALEKSANDAR VUKOVIĆ

 

Rožajac Hajrudin Ledinić, dobitnik je nagrade za individualni doprinos. Učesnik je i pokretač mnogih akcija naše dijaspore iz Njemačke, kao što su: prikupljanje pomoći građanima Crne Gore prilikom pandemije Covid 19 kada je donirao 10.000 eura, u protekloj godini u svom rodnom selu izgradio je most za mještane u vrijednosti preko 70.000 eura, a jedan je od najvećih donatora narodne kuhinje u sklopu dobrotvornog društva „Merhamet“ iz Rožaja.

Put-Gross iz Bijelog Polja  dobio je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. Pored brojnih akcija po kojima je ovo preduzeće poznato posebno se izdvajaju one koje su usmjerene na mlade i njihovo obrazovanje, pa je u godini na izmaku ovo preduzeće opredijelilo više od 30.000 eura za stipendiranje mladih. Samo u novembru mjesecu, njih 28 bilo je na spisku stipendista Put Gross-a.

Nagrada za dobročinstvo posthumno se dodjeljuje dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru. U Podgorici je osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije, 1960. godine, a potom otišao u Kanadu na specijalizaciju, odakle se preselio u SAD. Njegova supruga Rukako Kosović, osnovala je fondaciju koja nosi ime doktora Kosovića i donirala 200.000 eura za potrebe izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, koja će takođe nositi njegovo ime, a za koju je kamen temeljac položen krajem jula 2022. godine.

Gordana Sarić, profesorica francuskog i latinskog jezika, dobitnica je specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru. Autorka je 22 knjige ljubavne i dječije poezije, a njene pjesme o slovima uče osnovci drugog razreda. Prepoznata je u rodnom Nikšiću, a i mnogo šire kao volonterka i organizatorka brojnih priredbi, kulturnih manifestacija, književnih večeri, koncerata.

Isto priznanje dobila je i humanitarna grupa „Ana Đoković – in memoriam“, koja prikuplja sredstva za one kojima je pomoć neophodna, bilo da je u pitanju bolest ili teška materijalna situacija. Pomogli su da više od 30 osoba ode na liječenje, na stotine porodica dobiju hranu, odjeću, obuću, bolje uslove stanovanja ili jednokratnu novčanu pomoć, a organizovali su i mnoge druge akcije. Grupa nosi ime po prerano preminuloj Ani Đoković, u javnosti poznatoj kao „majka hrabrost“; vođena nesebičnom ljubavlju, Ana je odlučila da uprkos teškoj dijagnozi kancera, podari novi život, a svoj je izgubila dvije godine kasnije.

Još jedna od dobitnica specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru je Rasema Hekalo jedna od osnivača Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Oaza” iz Bijelog Polja. Više od dvije decenije, Rasema predano i svakodnevno radi na poboljšanju uslova djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, afirmaciji njihovih prava i boljem položaju u društvu.

Hilal fond više od 10 godina širi humanost i pomaže, ne samo u Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i širom Balkana, čime se zasluženo našao među dobitnicima specijalnog priznanja. Tokom cijele godine, volonteri Hilal fonda su prikupljali i distribuirali pomoć u novcu, namirnicama i garderobi siromašnim porodicama i djeci bez jednog ili oba roditelja u Bijelom Polju, i učestvovali u izgradnji i popravkama kuća siromašnih porodica. Ove godine pokrenuli su inicijativu za izgradnju Humanitarnog centra u Bijelom Polju, i prikupili 300.000 eura, čime su premašili potrebna sredstva, pa su 60.000 eura donirali Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju. Zajedno sa fondacijama „Hemiias“ i „Budi human“, incijatori su velike humanitarne akcije „Srcem za Crnu Goru“, u okviru koje su se prikupljala sredstva za teško oboljele osobe i socijalno ugrožene porodice. Tada je za svega nekoliko sati na završnoj donatrskoj večeri prikupljeno više od 800 hiljada eura.

Mladi Cetinjanin Aleksandar Vuković je primjer nesebičnog odnosa prema zajednici u kojoj živi i zato je dobio specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru. Vuković je pokrenuo brojne humanitarne akcije: Stazama predaka – promocija sela i razgovori sa starijima kroz Fejsbuk stranicu Visit Cetinje; Prva biblioteka na otvorenom u parku 13. Jul; Za nove cetinjske lipe – prikupljeno 400 eura ali i posađene nove lipe; Izmamimo iskrene osmijehe, humanitarna akcija tokom koje je prikupljeno blizu 8.000 eura, i mnoge druge.

Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio je Sait Latić koji je donirao 20.000 eura za izgradnju mosta u Lagatorima, u Petnjici. Latić, koji živi u Švajcarskoj, je poznat po dobročinstvu i brojnim dobrotvornim akcijama, nikada ne zaboravljajući rodni kraj i svoju domovinu.

Specijalno priznanje za podršku mladima dobila je Coca Cola HBC Crna Gora. Ta kompanija ove godine podržala je projekte usmjerene na mlade u iznosu od skoro 25.000 eura. U posljednjih šest godina više od 2.000 mladih učestvovalo je i prošlo neformalnu edukaciju kroz projekat „Coca-Cola podrška mladima“. Značajan iznos odvojen je i za donaciju Dnevnom centru za djecu i porodicu „Defendologija“ u Nikšiću u iznosu od 20.000 eura, a za akciju sadnje drveća u Ulcinju, obezbijeđene su sadnice vrijednosti 7.000 eura.

Tradicionalno nagrade će svečano biti dodijeljene 6.februara u 19h, u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, na Cetinju.

Dodjelu nagrade „Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore i Fondacije „Ćano Koprivica“.