fbpx

Građanska akcija – Novembarska grant runda

fakt-donacije1

Obavještavamo Vas da je otvoren konkurs za prijem aplikacija u okviru grant programa Građanska akcija, koji Fond za aktivno građanstvo – fAKT realizuje uz podršku Fonda braće Rokfeler.

Konkurs je otvoren do 02. decembra (do 15h).

Programom se želi podstaći i podržati građanski aktivizam i angažovanje u rješavanju problema u zajednici i građansko učešće u procesima donošenja odluka. Za dodjelu sredstava se mogu prijaviti lokalne nevladine organizacije i neformalne grupe građana/ki iz Crne Gore, sa maksimalnim iznosom budžeta do 4.000 EUR.

Ovim programom se ne ‘propisuju’ vrste inicijativa koje bi organizacije civilnog društva ‘morale’ da pokrenu, i ne postavljaju se ograničenja u izboru oblasti i tema: smatramo da su lokalne organizacije civilnog društva najpozvanije da odrede prioritete koji su zajednička briga/potreba građana u zajednici – stoga želimo da ih podstaknemo da identifikuju i predlože lokalna rješenja problema, rješenja koja imaju potencijal da donesu dobrobit široj zajednici.

U prethodnoj grant rundi, podržano je 7 projekata sljedećih nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana/ki (više informacija o podržanim projektima možete naći na sajtu fAKT-a) :

  1. NVO Djeca Crne Gore, Podgorica (€2,000)
  2. NVO Bistro i čisto, Pljevlja (€2,200)
  3. Neformalna grupa „Mladi mijenjaju svijet” ,Nikšić (€2,000)
  4. NVO Centar za mlade „Proactive”,  Podgorica (€3,250)
  5. NVO Gradjanski kreativni centar, Cetinje (€1,890)
  6. NVO 9.decembar, Danilovgrad (€2,260)
  7. NVO Green Home, Podgorica (€3,320)

U okviru programa se podržavaju projekti lokalnih nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana/ki, koji u procesu planiranja i sprovođenja aktivnosti aktivno uključuju sve relevante aktere i subjekte u zajednici, i koji:

• podstiču razvoj zajednice,
• poboljšavaju kvalitet življenja u zajednici,
• donose pozitivne promjene, koje imaju potencijal da budu trajne i inspirišu nove, uključujući i promjene u praksi i pravilima,
• podstiču dobrovoljno učešće i rad,
• doprinose jačanju uloge građana kao nosioca društvenih promjena.

Maksimalni iznos granta je 4,000 €.

Formulari (za download)

Objava konkursa (pdf)
Prijavni formular (doc)