fbpx

Građanska akcija – Majska grant runda

fakt-donacije1

Obavještavamo Vas da je otvoren konkurs za prijem aplikacija u okviru grant programa Građanska akcija, koji Fond za aktivno građanstvo – fAKT realizuje uz podršku Fonda braće Rokfeler.

Konkurs je otvoren do 27. maja (do 16h).

Programom se želi podstaći i podržati građanski aktivizam i angažovanje u rješavanju problema u zajednici i građansko učešće u procesima donošenja odluka. Za dodjelu sredstava se mogu prijaviti lokalne nevladine organizacije i neformalne grupe građana/ki iz Crne Gore, sa maksimalnim iznosom budžeta do 4.000 EUR.

Ovim programom se ne ‘propisuju’ vrste inicijativa koje bi organizacije civilnog društva ‘morale’ da pokrenu, i ne postavljaju se ograničenja u izboru oblasti i tema: smatramo da su lokalne organizacije civilnog društva najpozvanije da odrede prioritete koji su zajednička briga/potreba građana u zajednici – stoga želimo da ih podstaknemo da identifikuju i predlože lokalna rješenja problema, rješenja koja imaju potencijal da donesu dobrobit široj zajednici.

U prethodnoj grant rundi, podržano je 13 projekata sljedećih nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana/ki (više informacija o podržanim projektima možete naći na sajtu fAKT-a) :

 1. NVO Safra, Podgorica (€3,000),
 2. Debatni klub Fakulteta Politickih nauka „Agora“, Podgorica (€2,000)
 3. Grupa građana/ki  „ZA NAŠ GRAD”, Mojkovac (€2,000)
 4. Učenički parlament Gimnazije „Stojan Cerović“, Nikšić (€1,500)
 5. Grupa građana/ki i Rukometni klub “Ivangrad”, Berane (€2,000)
 6. NVO Društvo mladih ekologa Nikšić  (€3,000)
 7. NVO Ekološki pokret ,,OZON “, Nikšić  (€3,000)
 8. NVO „TED-Podgorica“ (€ 2,000)
 9. Grupa građana/ki, Lijeva Rijeka (€3,500)
 10. Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, Podgorica (€3,000)
 11. Grupa građana/ki Hareme, Berane (€1,500)
 12. NVO Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI/OMSA), Podgorica (€2,000; projekat ko-finansiran od strane Fondacije Ćano Koprivica)
 13. Učenički parlament osnovne škole „Veljko Drobnjaković“, Risan (€ 1,500)

U okviru programa se podržavaju projekti lokalnih nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana/ki, koji u procesu planiranja i sprovođenja aktivnosti aktivno uključuju sve relevante aktere i subjekte u zajednici, i koji:

• podstiču razvoj zajednice,
• poboljšavaju kvalitet življenja u zajednici,
• donose pozitivne promjene, koje imaju potencijal da budu trajne i inspirišu nove, uključujući i promjene u praksi i pravilima,
• podstiču dobrovoljno učešće i rad,
• doprinose jačanju uloge građana kao nosioca društvenih promjena.

Maksimalni iznos granta je 4,000 €.

Formulari (za download)

Objava konkursa (pdf)
Prijavni formular (doc)