fbpx

Filantropske aktivnosti o kojima se najviše izvještavalo u regionu

akademija-odrzivosti

Kao što smo već pominjali, prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo Catalyst inicijativu u okviru koje – između ostalog – pratimo medije u sedam zemalja u regionu, pokušavajući da nađemo načine da “izmjerimo” filantropiju. Iz mora podataka koje smo na taj način dobili, zanimalo nas je i koje su filantropske akcije dobile najviše pažnje u medijima u svakoj od zemalja. Činilo nam se da može biti zanimljivo da sa vama podijelimo primjere filantropskih akcija za koje mediji u vašim zemljama smatraju da su interesantne za njihovu publiku:

Albanija: Albanski mediji izbjegavaju ponavljanje izvještaja – postoje samo dvije priče koje se ponavljaju više puta. Prva priča je bila o volonterskoj akciji, promovisana od strane Prve dame Albanije, kojom je organizovala i povela volontere na čišćenje jedne od deponija smeća i pozvala ljude širom Albanije da učine to isto. Druga priča se odnosi na korporativnu donaciju domu za nezbrinutu djecu “Ziber Haluli”. Banka Albanije je donirala igračke, odjeću i knjige djeci u “Ziber Haluli” domu kao i novčanu donaciju. O objema aktivnostima je izvještavano dva puta.

Bosna i Hercegovina: Čini se da su u mediji u Bosni najviše zainteresovani za akcije kojima se pomaže pojedincima/kama. Od tri humanitarne akcije koje su privukle pažnju medija – svaka sa po 11 izvještaja – dvije su vezane za prikupljanje novca za liječenje a jedna na donaciju hrane. Prva priča govori o Miralemu Pjaniću, fudbaleru iz Bosne koji trenutno igra u Italiji i njegovu donaciju Fondu za liječenje Aldine Sarajlić. Druga priča pokriva pozorišnu predstavu u Mostaru kojom je obilježen završetak prikupljanja sredstava za liječenje Andi Milasa. Treća priča je o donaciji od 30 tona hrane mesne industrije “Ovako”; kompanija je uputila poziv gradjanima da se prijave i prime donaciju.

Hrvatska: Akcija koja je privukla najveću pažnju medija u Hrvatskoj (čak 18 izvještaja) je prikupljanje sredstava za liječenje Maše Lučić djeteta kome je potrebna hitna operacija u SAD. Kroz članke su se upućivali pozovi na donacije, opisi različitih akcija za prikupljanje novca i izvještaji o tome koliko je novca prikupljeno. Sljedeća akcija, koja je bila pokrivena sa 10 izvještaja, govori o roditeljima preminule djevojčice Nore Šitum, koji su odlučili da sredstva prikupljena za liječenje njihovog djeteta iskoriste kako bi se izgradio dom za djecu oboljelu od raka i osnuju “Nora Šitum” Fondaciju. Na kraju, posljednja akcija propraćena sa šest izvještaja je donacija “OTP Banke” Opštoj bolnici u Zadru koju će ova bolnica iskoristiti za kupovinu neophodne opreme.

Kosovo: Izgleda da kosovski mediji najčešće prate donacije od dobrobiti za cjelokupnu zajednicu. Dvije akcije o kojima se najviše izvještavalo, kroz po šest izvještaja za svaku, su donacije iz dijaspore: Rotari klub i Romed Klinika iz Njemačke su donirali opremu za nacionalnu kliniku (QKUK) u Prištini, a fond iz dijapsore Fondit Humanitarte Kosoves Lindore iz Švajcarske je organizovao izgradnju 100 kuća za beskućnike u Preševu, Bujanovcu I Medveđi.

Makedonija: Za medije u Makedoniji “djeca” su čarobna riječ – donacije/akcije koje su bile najviše pokrivene su bile namjenjene djeci. Najviše izvještaja je bilo o VIP Mobile donaciji opreme za porodilište – bilo ih je ni manje, ni više nego 29! Drugi dogadjaj/akcija o kome se najviše izvještavalo, kroz 18 medijskih izvještaja, je donacija medicinske opreme Dečijoj bolnici Kozle u Skoplju od strane Rotari kluba i “Tineksa”. Treći dogadjaj, koji je bio pokriven sa 12 medijskih izvještaja je donacija Mlekare iz Bitolja – 100 paketa mlijeka Domu za djecu bez roditeljskog staranja “11 Oktomri” u Skoplju.

Crna Gora: Slično je i u Crnoj Gori – donacije djeci privlače najviše pažnje. Donacija sa najviše izvještaja – ukupno deset – je donacija Telekoma koji je, u saradnji sa Udruženjem roditelja, obezbijedio 15 televizora i besplatnu godišnju pretplatu za ExtraTV pakete za 15 obdaništa u Crnoj Gori. Drugo mjesto dijele dvije donacije od kojih svaka ima po šest izvještaja: “Knjaz Miloš” kompanija je donirala 15.000 eura za renoviranje i adaptaciju Dječijeg razvojnog savjetovališta pri Kliničkom centru Crne Gore; dok je “Merkur osiguranje” obezbijedilo školske torbe za 71 dete iz Resurs centra za djecu i mlade “Podgorica”.

Srbija: Srpski mediji očigledno prate poznate ličnosti – filantropske aktivnosti o kojima se najviše izvještavalo su događaji na kojima je bilo zabilježeno veliko prisustvo javnih ličnosti, sa zdravstvom i kulturom kao glavnim temama. Najviše izvještaja (21) je bilo o koncertu i donatorskoj večeri, koju su organizovali Zubin Mehta i Beogradska filharmonija za prikupljanje sredstava za svoju turneju u SAD. Zatim, tu su još tri donacije, svaka sa po 15 izvještaja: Fondacija Dragica Nikolić (Prva dama Srbije) koja je donirala medicinsku opremu za kliničke centre u Srbiji, Vojvodini i Nišu; Kompanija “Ivančić i sinovi” se uključila u akciju “Bitka za porodilišta” (Akcija B92) donirajući medicinsku opremu. Konačno, “Hugo Boss Celebrities Challenger Belgrade 2013” (Teniski turnir poznatih ličnosti) je podržao “Plavi Krug” – udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda.

Čini nam se da – iako su mediji u različitim zemljama pratili različite teme – na osnovu ovog brzog pregleda medijskog izvještavanja u posljednja dva mjeseca možemo izvući neke zajedničke karakteristike. Na primjer, većina priča koje se više puta ponavljaju u medijima imaju ono što možemo nazvati “ljudskom stranom priče”: to su priče o djeci, o ljudima kojima je potrebna medicinska pomoć, zajednice kojima je potrebna podrška itd. Dalje, poznata imena i javne ličnosti, (na primjer Prve dame :)) će vas za kratko vrijeme dovesti u centar medijske pažnje! Konačno, dobro je i njegovanje partnerstva sa kompanijama, jer mnoge kompanije imaju PR agencije koje za njih rade i koje plasiraju njihove priče u medijima. Zato, kada pokušavate da zainteresujete medije za vašu priču, ili dobro razmislite o ideji/proizvodu koji želite da im plasirate (humanost/javne ličnosti), ili zatražite pomoć od profesionalaca!

Znamo da su mnogi od vas uključeni u filantropske akcije koje nisu ad hoc već promovišu dugoročna riješenja za neke od važnih problema sa kojima se susrijećemo. Baš zato – a imajući u vidu ulogu medija u obrazovanju javnosti – promovisanje priča koje podstiču ljude da razmisle o dugoročnom uticaju koje njihovi filantropski doprinosi mogu imati bi bio važan korak za sve nas! Stoga se nadamo da ćete moći da iskoristite neka od ovih iskustava kako bi se češće i više plasirale takve priče…

Autorka: Aleksandra Vesic