fbpx

fAKT ovogodišnji dobitnik Zelene zvijezde

Juče je u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma fAKTu uručena Zelena zvijezda, nagrada za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine, koju dodjeljuju Arhus centri Nikšić i Podgorica, organizacione jedinice Ekološkog pokreta “Ozon” i Agencije za zaštitu životne sredine uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori i programa Životna sredina i bezbjednost.

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada

fAKT je ovogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji Podrška građanskim inicijativama, iz oblasti životne sredine.

– FAKT godinama, kroz program Građanska akcija, finansijski podržava inicijative za unaprjeđenje kvaliteta životne sredine i podstiče saradnju građana sa organizacijama civilnog društva. Tokom 2014. godine, podržali su više ekoloških akcija i kampanja, navodi se u obrazloženju.

Lara sa ocem Igorom

Lara sa ocem Igorom

Petogodišnja Lara Maker najmlađa je dobitnica Zelene zvijezdeOnaje nagradu dobila u kategoriji Pojedinačni angažman, jer je sav dobijeni novac za svoj peti rođendan izdvojila za akciju sadnje 18 stabala u parku na Starom aerodromu, u Podgorici.

U kategoriji Javni angažman i realizovane aktivnosti, dobitnik je Udruženje ljubitelja Gorice. To Udruženje gotovo svakog vikenda organizuje akcije čišćenja i pošumljavanja na brdu Gorica, promovišući tako i njegovu vrijednost, ali i ukazujući na sve nedostatke u upravljanju. Tokom ove godine, Udruženje je realizovalo preko 25 akcija na Gorici. Sve njihove akcije su volonterske.

U kategoriji Društveno-odgovorno poslovanje, dobitnik nagrade je Deponija Podgorica. Iako je u pitanju organizacija koja po prirodi stvari radi društveno-odgovoran posao, aktivni su i u dijelu edukacije javnosti.

zelena-zvijezda2

– Otvoreni su za studijske posjete, kroz donacije pomažu rad civilnog sektora i uvijek su raspoloženi da pomognu svima u domenu upravljanja otpadom, navode na stranici Ozona.

Deponija kao kompanija posluje uspješno, što je, navode u Ozonu, “najbolji je pokazatelj, da se upravljanje otpadom može posmatrati i kao razvojna šansa”.

U kategoriji Medijsko praćenje, ovogodišnji dobitnik nagrade je Radio Crne Gore, dok je u kategoriji za pojedinačni doprinos medijskog praćenja ekoloških tema, dobitnica Zelene zvijezde Marija Bošković, urednica emisije “Flajer”.

U kategoriji Revitalizacija zapuštenih prostora, dobitnici nagrade su Građanska inicijativa – za uređenje Ćemovskog polja i Avio klub “Krila Podgorice”.

Detalj sa dodjele Zelenih zvijezda

Detalj sa dodjele Zelenih zvijezda

– Zahvaljujući građanskoj inicijativi za uređenje Ćemovskog polja i rekonstrukciji sportskog aerodroma “Špiro Mugoša” i izgradnji dodatnih sadržaja, Ćemovsko polje je tokom ove godine postalo sjajan prostor, što je imajući u vidu njegov prirodni potencijal, najbolji primjer da se može koristiti na mnogo bolji način, navode iz Ozona u obrazloženju za dodjelu nagrade toj inicijativi.

Donedavno se Ćemovsko polje, kako podsjećaju, najviše koristilo za nelegalnu sječu i odlaganje različitih vrsta otpada.

zelena-zvijezda3