fbpx

Dodijeljene godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“

(Cetinje, 3. decembar 2019.) – Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je večeras godišnje nagrade i priznanja za filantropiju „Iskra“ kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. FAKT je dodijelio 3 glavne nagrade i 7 specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajriz Brčvak, dobročinitelj i privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja, koji svoj capital stečen u Njemačkoj ulaže u Crnu Goru i nesebično pomaže one kojima je pomoć najpotrebnija, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou pripala je kompaniji MTEL D.O.O. kojagodinama unazad pruža podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj crnogorskog društva, bilo u novcu, proizvodima ili uslugama. U toku protekle godine pokrenuli su projekat Telemedicine, koji predstavlja najveću donaciju zdravstvu, i osim novčanih sredstava koja će do kraja implementacije projekta dostići iznos od 1,3 miliona eura, značajna je i izgradnja optičke infrastrukture, što je omogućilo povezivanje Kliničkog centra sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je kompaniji Savana Commercial Retail D.O.O., vlasniku šoping centra Mall of Montenegro i hotela „Ramada“, koja je tokom 2019. godine izdvojila oko 370.000 eura za društveno-odgovorno poslovanje, usmjerene na obrazovanje, kulturu, sport, programe koji podstiču zdrave stilove života i zelene politike, od kojih se posebno izdvaja donacija u vrijednosti od 180,000 eura za obnovu osnovne škole „Milorad-Musa Burzan“.

Dodijeljena su I dva Specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednicikompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo D.O.O.  Sava Montenegro AD je kompanija koja je u svojoj misiji, između ostalog, definisala odgovoran odnos prema zajednici, i podršku, kako profesionalnom, tako i ličnom razvoju svojih zaposlenih. Kompanija je sa svojim zaposlenima organizovala brojne humanitarne i volonterske akcije, dok je kompanija Amplitudo doo fokusirana na osnaživanje mladih, akademske zajednice, fakulteta i univerziteta, kako bi  doprinijeli prosperitetu i ekonomskom razvoju zemlje. Paralelno sa probojem na tržište, razvili su podršku mladim programerima, dizajnerima i čitavom korpusu drugih vještina digitalnog marketinga, dok sa aplikacijom goplant.me – Moje drvo, žele da globalno utiču na ozdravljenje šuma i rast broja drveća u urbanim sredinama širom svijeta.

Ove godine dodijeljena su i pet specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, od kojih jedno posthumno.

Dr Milovan Milo Janković, raniji predsjednik Prijestonice Cetinje i dugogodišni predsjednik Crvenog krsta Crne Gore nagrađen je za višedecenijski humanitarni rad I posvećenost crnogorskom društvu i svom rodnom Cetinju.

Zef Dedvukaj iz Tuzi je pojedinac zahvaljujući čijoj istrajnosti je 11 socijalno ugroženih porodica sa područja Malesije dobilo krov nad glavom, dok su Savo Knežević i Jelena Krivčević, kao građanski aktivisti, nagrađeni za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja.

Savo Knežević, kao predsjednik „Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju“ i  „Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS“, svojim dugogodišnjim radom i iskustvom doprinosi podršci u radu sa pružaoca servisa podrške socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga djeci i omladini sa smetnjama u razvoju.

S druge strane, Jelena Krivčević je u proteklih 10 godina, rukovodeći Regionalnom razvojnom agencijom, sa sjedištem u Beranama, pružila podršku preko 250 porodičnih gazdinstava sa ruralnih područja, osmišljavajući i sprovodeći aktivnosti koje upotpunjavaju i diversifikuju porodične prihode istih.

Specijalno priznanje za građanski doprinos, posthumno je dodijeljeno Aleksandru Šimetu Dedoviću, perjanici civilnog sektora u Nikšiću i jednom od najglasnijih zagovarača razvoja NVO sektora, koji je ostavio neizbrisiv trag kada je u pitanju unapredjenje sektora bezbjednosti, odbrane i vojske, i dao veliki doprinos evroatlantskim integracijama Crne Gore, o kojima je među prvima prvi počeo da govori. Takođe, kroz NVO Alfa centar organizovao je brojne akcije: od kampanja jačanja svijesti o svim aspektima bezbjednosti u saobraćaju, tribina i debata širom Crne Gore o evroatlanskim integracijama, do ekoloških i humanitarnih akcija, o kojima je šira javnost manje znala.

Na kraju svečanosti, posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić, osnivačima „Zaklade Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane”, koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića. Ovi veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljište od 40 hiljada kvadrata u centru grada –  imovinu koja je do 1991. godine, bila uknjižena na zakladu Toma Luketića i njegove žene Stane za školovanje djece.

Nagrade „Iskra“ dodijeljene su jedanaesti put, na svečanosti u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. FAKT dodjeljuje Nagradu za filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica” i Fonda braće Rokfeler.

Fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici.