fbpx

Dobitnici nagrade ISKRA 2018

 • Nagrada za individualni doprinos – Blažo Sredanović

Naš iseljenik, osvjedočeni dobrotvor i veliki patriota, Blažo Sredanović je rođen 1932. godine na Cetinju, a danas živi u Honoluluu na Havajima u SAD-u.  Crnu Goru je napustio kao mladić, jedno vrijeme boravio u Francuskoj, i za Ameriku otišao 1962. godine. Osnovao je prvo sve-američko udruženje Crnogoraca sa sjedištem u San Francisku, bio je jedan od glavnih aktera u svim aktivnostima dijaspore i napora da se iseljenici širom svijeta zainteresuju za sudbinu Crne Gore. Organizovao je Svjetski kongres crnogorskih iseljenika na Cetinju 2000.g., i bio član Savjeta za nezavisnu Crnu Goru i govornik u ime dijaspore na završnom skupu uoči referenduma u Podgorici 2006.g.

Posebno je vezan za Cetinje. Sa Ivom Đukanovićem, utemeljivač je nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije, koju prati novčani iznos od 1.000€ i koja je ove godine uručena osamnaesti put. Svom prijatelju Marku Špadijeru, prije dvije godine je napisao: “Već dugo se nosim mišlju da učinim nešto za Cetinje. Odlučio sam da nekoj familiji sa malom đecom, koja tavori na rubu egzistencije pošaljem neki poklon.” Tako je počelo. Prošle godine je šestočlanoj porodici Petrović poklonio 10.000€, a talentovanim mladim muzičarima Muhadinović 3.000€. Minulog  septembra  je  za  šest  socijalno  ugroženih  cetinjskih  porodica  donirao  30.000€.

 • Specijalna nagrada za životno djelo – Sofija Klikovac

Sofija Klikovac je doajen predškolskog vaspitanja i obrazovanja, i „najpoznatija crnogorska majka“, kako je mnogi nazivaju zbog njenog višedecenijskog rada i borbe za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece. Po struci defektolog, sa prethodno završenom petogodišnjom školom za vaspitače u Zagrebu, postavila je temelje predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori. Nakon četrdeset i jedne godine direktorskog staža, i odlaska u penziju 2000.godine, za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović.

Sofija Klikovac nije samo doajen predškolskog obrazovanja, već prije svega veliki humanista i pregaoc za bolje i solidarnije društvo: i dalje je angažovana na mnogim poljima, od organizovanja humanitarnih akcija, dalje podrške razvoju sistema obrazovanja, do borbe za vrijednosti antifašizma kroz aktivno učešće u radu SUBNOR-a.

 • Nagrada za doprinos dijaspore – Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj

Osnovano 2012. godine, ovo udruženje je jedno od najvećih udruženja iseljenika iz Crne  Gore u  toj zemlji. Trenutno broje stotinjak članova, a broj onih koji ih podržavaju i aktivno učestvuju u njihovim akcijama, je makar dvostruko veći. Svoje aktivnosti, kad god mogu, usmjeravaju ka zavičaju. Tako su zdravstvene ustanove kroz materijal i opremu, pomogli sa 75.000 eura, NVO „Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama“ iz Rožaja – donacijom specijalnog motornog vozila od oko  20.000  eura, a opštinu Petnjica, donacijom snjegočistača čija je vrijednost oko  25.000  eura. Socijalno ugroženim porodicama do sada su pomogli sa oko 25.000 eura, dok je u raznim akcijama pokrenutim zbog potrebe liječenja pojedinaca, opredijeljeno oko 10.000 eura.

Akcija koja za njih ima poseban značaj je donacija specijalnog vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, kao i više invalidskih kolica i druge opreme. “Ta akcija nije novčano najvrednija, ali ima vrijednost koja se novčano ne može procijeniti. Pomogli smo porodice koje iz raznih razloga, vjerovatno i radi svog ponosa, nikad ne bi potražile pomoć”, kazao je Esmir Rastoder, predsjednik udruženja.

 • Jubilarna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou – Societe Generale Banka Montenegro

Dobitnik ove jubilarne nagrade će se po četvrti put pojaviti na sceni Zetskog doma: prvi put 2011.g. – kao dobitnik specijalnog priznanja za doprinos inkluzivnom obrazovanju; 2012. god. dobili su nagradu za doprinos na nacionalnom nivou, a 2015-e specijalno priznanje za korporativnu filantropiju – u pitanju je SOCIETE GENERALE BANKA MONTENEGRO, koja u društveno odgovornom poslovanju primjenjuje standarde Grupe, koja posluje u 76 zemalja svijeta. Kako svaka zajednica ima svoje potrebe i prioritete, u skladu sa njima svoje prioritete je postavila i Societe Generale banka Montenegro, a to su prvenstveno podrška obrazovanju i zdravstvu, dajući doprinos da se uslovi odvijanja nastave u školama i vrtićima, kao i uslovi liječenja u zdravstvenim ustanovama poboljšaju i unaprijede.                                                                U prethodnih 10 godina, vrijednost donacija banke iznosi preko 500,000 eura.

 • Jubilarna nagrada za doprinos lokalnoj zajednici – ELKO Tim

Zahvaljujući odnosu prema zajednici, ELKO TIM (dobitnik ISKRE za doprinos lokalnoj zajednici 2009. godine) već godinama opravdava status „dobrog komšije“. Kompanija posluje od 1992. godine i predstavlja primjer dobre poslovne prakse u Crnoj Gori.

Svoj društveno odgovorni angažman svrstavaju u četiri kategorije: odnos prema zaposlenima u okviru kojeg uz adekvatno osiguranje zaposlenih, stručno usavršavanje i stalno unapređene uslova rada, pokušavaju da održe zadovoljstvo zaposlenih; odnos prema lokalnoj zajednici, gdje stipendijama za djecu iz komšiluka, materijalnom i nematerijalnom podrškom školi „Pavle Rovinski“, opremanjem laboratorije Elektro fakulteta, te obezbjeđivanjem prakse za učenike  srednje elektro škole nastoje da svoj uspjeh podijele sa zajednicom u kojoj posluju; odnos prema životnoj sredini, gdje uz separaciju otpada, odgovorno korišćenje resursa, reciklažu papira i poštovanje svih ekoloških standarda, iskazuju odgovornost prema prirodi; odnos prema partnerima i tržištu gdje nema mjesta za mito i korupciju, monopolsko udruživanje ili nelojalnu konkurenciju i neetičnost.

 • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici – BM Kameleon

“Osmjehom oboji dom”, akcija koju u kontinuitetu već četiri godine organizuje i realizuje preduzeće iz Podgorice – BM Kameleon. Do sada su u saradnji sa poslovnim partnerima renovirali domove četrdesetak porodica ili pojedinaca koji žive u lošim uslovima. Njihov doprinos je utoliko veći što se radi o manjem porodičnom preduzeću koje ne raspolaže velikim budžetom.

Pored ove akcije, pomažu i sportske klubove, škole i vrtiće, dječje manifestacije, festivale… U jednoj od svojih akcija, “BM Kameleon” je, samoinicijativno pomogao renoviranje i krečenje fudbalskog kluba “Zabjelo” koji ima tradiciju dugu preko  50  godina, a  koji je zbog loših uslova bio pred zatvaranjem.

 • Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou – DoMEn

Za deceniju postojanja, domen .ME postao je jedan od naših najprepoznatljivijih  brendova koji se “izvozi” širom svijeta. I dok su globalne registracije domena dostizale rekordne brojeve, jedna  od  vodećih  kompanija  u  IT  sektoru  Crne  Gore, tražila je način da se oduži matičnoj državi domena.

Glavni  fokus kompanije, kad je u pitanju društveno  odgovorno poslovanje je na stvaranju i promovisanju tehničkih obrazovnih mogućnosti za crnogorsko društvo, a posebno za mlađe. Vjeruju da uspjeh svake države leži u njenoj sposobnosti da transformiše svoju kulturu, tako da može postati svijet u kojem nauka i tehnologija zauzimaju posebno mjesto, u kojem mladi ljudi žele da postanu naučnici i tehnološki lideri. Već deset godina, organizuju DoMEnovu školu programiranja, koja uključuje i Ljetnju školu. Kroz nju je do sad prošlo više od hiljadu djece, dok je sedmodnevnu Ljetnju školu koja se održava svake godine u Kolašinu ili na Ivanovim koritima, pohađalo skoro dvjesta djece. U tu svrhu do sada je opredijeljeno preko 80.000 eura. Podržavaju i First lego ligu i međunarodno takmičenje u  robotici  za učenike osnovnih  škola, kao i Olimpijadu znanja, takmičenje koje svake godine okupi između 500 i 600 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Crne Gore.

                         ~ PRIZNANJA~

 • Specijalno priznanje za humanost – Tatjana Vukićević i Kostantina Maraš

Već izvesno vreme primjetno je u Crnoj Gori isticanje Nikšića kao filantropski aktivne i solidarne zajednice, koja se svojom agilnošću, brzinom reakcija na postojeće potrebe ili probleme, izdvaja u odnosu na druge opštine i lokalne zajednice. Odavno Crna Gora nije ostala zadivljena kao u martu ove godine kada su mediji prenijeli vijest da je Nikšićanka Tatjana Vukićević odlučila da donira bubreg svom dvadesetpetogodišnjem komšiji Nikoli Mijuškoviću. Svojim gestom, ne samo da je spasila jedan mladi život, već je svakoga zamislila koliko je zaista spreman da učini za drugoga i svima je održala lekciju iz požrtvovanja i humanosti.Do Tatjaninog humanog gesta u Crnoj Gori nije se čulo za slučaj doniranja organa, a da nije riječ o članu najuže familije. Tatjaninim stopama ubrzo je pošla i njena sugrađanka Konstantina Maraš, koja  je bubreg donirala sugrađaninu Iliji Bulajiću.Konstantina (Nina) se već dokazala kao organizator humanitarnih akcija, ali darivanje organa i to potpuno nepoznatoj osobi, napravilo je heroinom. Pored niza uspješnih akcija prikupljanja pomoći za liječenje bolesne djece i odraslih, Nina trenutno radi na osnivanju Narodne kuhinje u gradu pod Trebjesom, u saradnji sa Opštinom i Centrom za socijalni rad, i koristi svaku priilku da apeluje na solidarnost I humanost svih nas…

 • Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru – Milanka Stijović

Pred nevoljom onih koji nemaju ni osnovne uslove za život, Novljanka  Milanka Stijović ne zatvara oči: uz pomoć nekoliko novskih ugostitelja i hotelijera, svakodnevno obezbjeđuje obroke za 53 porodice, uvijek ističući da je to samo zahvaljujući razumijevanju i podršci drugih: “okružena sam divnim humanim ljudima kojima treba da se ponosi naš Herceg Novi”.

Jedna od Milankinih ideja je i akcija „Hvala na toploj zimi”, koju već četvrtu godinu organizuje, i opet uz pomoć sugrađana i privrednika Herceg Novog. Do sada je ogrijevom zbrinuto dvanaest porodica. Uvjerena da svi možemo biti humani ukoliko to stvarno želimo, Milanka – službenica u pošti – često obezbjeđuje i odjeću, knjige, namještaj…

 • Jubilarno priznanje za građanski doprinos opštem dobru – Marina Kovačević

“Malo koja mjesna zajednica ima prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa kao naša Župa”: riječi su koje se, gotovo svakodnevno, mogu čuti od Marine Kovačević iz Župe nikšićke. Od Župljanke koja neumorno radi na ostvarivanju potencijala svoga kraja.

Od osnivanja organizacije “Morakovo”  2008. čijim radom koordinira Marina, bore se za stvaranje uslova za održivi eko-turizam, za razvoj ruralnog turizma, za poboljšanje uslova života na selu, prije svega Župe nikšićke koja ima 4.000 ljudi koji su, prvenstveno zbog prestanka rada fabrika u Nikšiću, ostali na selu da se bave poljoprivredom.

Marina Kovačević je primjer kako pojedinac može da inicira, promoviše, stvara i utiče na promjene. Koordinatorka u “Morakovu”, odgovorna u Agro-turističkom klasteru”Župa”, ali prije toga – i prije svega – zaljubljenik u prirodne ljepote i potencijale svoga kraja, i neko ko povezivanjem i umrežavanjem  organizacija, udruženja, domaćinstava, i lokalnih samouprava, želi da iz toga izvuče najviše za dobro Župe.

 • Jubilarno priznanje za građanski doprinos opštem dobru – Dejana Dizdar

Osim znanja, vremena i entuzijazma koji godinama ulaže u rad sa mladima i za mlade, Dejana Dizdar, profesorica hemije u cetinjskoj Gimnaziji, i građanska aktivistkinja, značajan doprinos daje konkretnim akcijama za dobrobit šire zajednice. Posljednjom, pod nazivom “Snaga je u zajednici”, uz podršku kolega, uprave škole i učenika, Dejana je pokrenula uspješnu akciju prikupljanja sredstava za renoviranje fiskulturne sale Gimnazije, koja je bila u izuzetno lošem stanju: nakon prikupljenih donacija u iznosu od 8.000 eura, Ministarstvo sporta je obezbijedilo još 12.000 eura u tu svrhu.

Značajan doprinos dala je i akcijama prikupljanja sredstava za Društveni centar u Prijestonici, kao i za uspostavljanje prvog Omladinskog kluba, kada je za njegovo opremanje, zajedno sa koleginicom Dejanom Rudović, putem donacija prikupila više od 2.000 eura.

Dejana je i inicijatorka je i koordinatorka “Gimfest”-a, trodnevne manifestacije Gimnazije, koja afirmiše povezivanje mladih, institucija i organizacija, i kroz koju se dodatno pokazuju talenti i umijeća mladih.

Na svom putu je prilično čvrsta i samouvjerena.  Njene namjere su iskrene, akcije vođene srcem, a želja jedna – da utiče na promjene na bolje.

 • Specijalno priznanje za dobročinstvo – Kraljica Jelena Savojska

Njeno kraljevsko visočanstvo Jelena od Savoje, posljednja kraljica Italije, rođena crnogorska princeza Petrović-Njegoš, bila je uzor humanosti i jednostavnosti, primjer ljudske dobrote i uzvišenosti, prava narodna kraljica. Nesebična pomoć drugome bila je osobina koju je djelom i javnim primjerom mnogo puta pokazala, i koja je najdublje ostala u kolektivnom pamćenju italijanskog i crnogorskog naroda. Priča o njoj prkosi vremenu i aktuelna je i dan danas, bilo kroz interesovanje za njen život, bilo kroz želju da je doživimo i razumijemo.

Rođena je na Cetinju decembra 1872. godine kao šesto dijete, a sa cetinjskog dvora, talentovana za umjetnost i arhitekturu, u desetoj godini odlazi na školovanje u Petrograd. 1896. godine zasniva brak sa italijanskim princom Viktorom Emanuelom III. Iako je izvjesno da je veza italijanskog princa i crnogorske princeze na početku imala “državne interese”, ona se pretvorila u uspješan brak ljubavi i harmonije iz kojeg su izrodili petoro djece.

Ostalo je zapisano da je svoju vladavinu iskoristila za činjenje dobročinstava i da je ispunila svoj cilj – služiti narodu.