fbpx

Dani solidarnosti dijaspore

Humanitarna akcija DANI SOLIDARNOSTI DIJASPORE  “ZA SREĆNIJE DJETINJSTVO” čiji su prihodi namijenjeni djeci sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori pokrenuta je početkom februara, a njeni  inicijatori su: Centar za iseljenike Crne Gore, Fond za aktivno građanstvo – fAKTMinistarstvo rada i socijalnog staranja, NVU “Evropska dijaspora Crne Gore”, a uz medijsko pokroviteljstvo Satelitskog programa RTCG. Inicijatori akcije su se početkom februara obratili dijaspori pozivom za priključenje akciji. Dijaspora je pozitivno ocijenila inicijativu i pokazala veliko interesovanje za priključenje akciji.
Akciji su se pridružila sljedeća udruženja i to: Plavsko-gusinjski Merhamet iz Finnentropa koji je 28. aprila 2012. godine održao donatorsko veče u Finentropu u Njemačkoj. Tom prilikom prikupljeno je 3130.00 eura, naknadno će biti određeno kome će se uputiti donacija. Asocijacija Montenegro iz Francuske realizovala je u nedjelju, 20. maja 2012. godine donatorsko veče  u Parizu, sa akcijom se nastavilo do sredine juna, prikupljeno je 1700.00 eura. Asocijacija je odlučila da donaciju uputi NVO Udruženje roditelja I omladine sa smetnjama u razvoju  “Pružite nam šansu” iz Podgorice. Crnogorsko društvo “Crna Gora Ljubljana” iz Slovenije takođe se priključilo akciji i u maju mjesecu uplatilo 500.00 eura na žiro račun Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama  “Oaza” Bijelo Polje.
Udruženje Crnogoraca Beograd podržalo je humanitarnu akciju “Za srećnije djetinjstvo” i  18. maja 2012.  godine održalo donatorsko veče na kom je prikupljeno  700.00 eura i uplaćeno na žiro račun NVO “Evropski dom”  Tivat. Zavičajni klub “Bihor”, Rumelange  iz Luksemburga održalo je  09. juna 2012. godine donatorsko veče i time podržalo akciju. Prikupljeno je 3450.00 eura, akcija je trajala do kraja jula, a prikupljena sredstva biće upućena NVO “Korak nade” iz Berana. Montenet organizacija iz Velike Britanije organizovala je donatorsko veče u Londonu 25. juna 2012. godine i tom prilikom prikupljeno je 3880.00 eura, sredstva će biti upućena jednoj od nevladinih organizacija o čemu ćemo naknadno biti informisani. Očekujemo informaciju o prikupljenoj donaciji još nekoliko udruženja: Bošnjački kulturni centar iz Hannovera, Franačko-crnogorsko društvo FRAMOG iz Ninberga i Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore sa Kipra.